A szellemi tulajdon védelme
 

FabLab innovációs műhely

A A A    Nyomtatható verzió

Véső és 3D nyomtató, mindez együtt a FabLab innovációs műhelyben, ami nemrégen nyílt meg Budapesten. Közösségi „buherálásra” hívják az érdeklődőket, akik az utcáról is betérhetnek ötleteikkel. Juhász Márton András, az egyik alapító válaszol kérdéseimre.

Mit jelent a név és valójában milyen ötletekre számítanak?

A név a "fabrikációs laboratórium" (angolul fabrication laboratory) szavak rövidítéséből származik, és egy olyan műhelyt takar, melyben együtt vannak jelen a legegyszerűbb eszközök és a high tech gépek, technológiák, illetve ahol a professzionalisták és a hobbisták egy térben tudnak egymástól tanulva alkotni. Ennek megfelelően az ötletek típusait is nehéz behatárolni, elég széles skálán mozognak. A nemzetközi hálózat példái azt mutatják, hogy a mindennapi életet megkönnyítő apró ötletek a leggyakoribbak, illetve azok, amelyek már meglévő eszközöket fejlesztenek, tökéletesítenek, látnak el plusz funkciókkal. Mi mindenkit nagy szeretettel várunk, aki tanulna, vagy csak az eszközöket próbálná ki; aki előre megtervezett dolgot építene meg, és azokat is, akiknek forradalmian új termék- vagy szolgáltatás-ötletük van.

Az építészettől a robotokig máris sokféle "projekt-kezdemény" megtalálható Önöknél, mik ezek?

Van egy optikai illúzión alapuló POS (eladásösztönző) eszközünk, amelynél a technológia és a prototípus már kész van, a lehetséges alkalmazási területeit igyekszünk most felkutatni. Dolgozunk egy egészségügyi monitorozó ruhán, amely a szövetébe integrálja a műszereket, és információkat gyűjt az őt viselő test egészségügyi állapotáról. Együttműködést tervezünk Szentirmai-Joly Zsuzsannával, aki hüllőpikkelyszerű struktúrákkal kísérletezik, melyek mérettől függően táskák, cipők vagy akár házak, belső terek vagy nanotechnológiai elemek rugalmas, mozgatható burkolatait alkothatják. Böröcz András média designer a FabLabben tervezi továbbfejleszteni a mosolyautomatáját, ami ingyen csokoládét ad, ha valaki rámosolyog. Illetve az első magyar holdjáró építői, a Puli Space Technologies is nagyon érdeklődik a FabLab nyújtotta lehetőségek minél szélesebb körű kihasználásán.

Van esetleg olyasmi, amivel a közeljövőben felkereshetik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát?

Jelen pillanatban még mi is kíváncsian és bizakodva várjuk a következő néhány hónapot, amikor pontosabb képet kapunk a hozzánk csatlakozókról – érdeklődési kör, képesség, képzettség, elhivatottság tekintetében. Mi biztosítjuk a műhelyteret, az eszközöket, gépeket, az innovatív légkört, közösséget, szaktudást, valamint útmutatást a szabadalmi, iparjogi útvesztőkben, de az ötleteket nem mi adjuk. Ahhoz bátor, kreatív és motivált magyar agyak kellenek. 

A riporter: Sipos Júlia

Fotók: Kenéz György