A szellemi tulajdon védelme
 

Sümegi Éva

A A A    Nyomtatható verzió

csomagolástervező, Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjas

A  Végtelen variációk   csomagolástervezői alapgondolata, hogy "hétköznapi problémáink közé tartozik a gyakran használt apró tárgyak tömkelegének rendszerezése és tárolása."Az Ön műanyag moduláris termékcsaládja erre kínál megoldást, vajon saját otthoni, családi tapasztalatai adták az ötletet, illetve a  megoldás kereséséhez az indíttatást?

Az otthonomban és irodai környezetemben található nagy mennyiségű rendezetlen kis méretű tárgyak tárolása már régóta problémát okozott. Nagyobb tárgyak rendszerezésére már sokféle megoldást láttam, hisz erre sok praktikus tároló áll rendelkezésünkre, a kis tárgyakat ezzel szemben nagyon nehéz szelektálni, megtalálni, kiszedni az éles sarkok közül.

Így született meg egy olyan tároló rendszer, amely kifejezetten egy maroknyi kis apróságot tud magában foglalni, átlátszó a gömb így ki sem kell nyitni, hogy a tárgyak sziluettjét látni lehessen, könnyen tisztítható és sokféle képen rendszerezhető. 

 Geometrikus + organikus, vagyis Georg, mit jelent ez az elnevezés az alkotóelemek szempontjából?

A név a geometrikus és organikus formai megoldásokból született. Olyan névre volt szükség, mely könnyen megjegyezhető (Magyarul és más nyelven is), szerethető és a terméken feltüntetve grafikailag is jól mutat. Így alakult ki I.GEORG / II. GEORG / és III. GEORG, ezzel az alkotóelemek is könnyen megkülönböztethetők.

Az ötlet és az elnevezés védelmében tett már jogi lépéseket?

Igen, most indítottuk el a formatervezési mintaoltalom és védjegy megszerzésének folyamatát.

Az Iparművészeti Múzeum kiállításának megnyitóján ebből csipegethettünk, aszalt szilvát, mogyorót, ez természetesen azonnal eszembe juttatta, hogy a nagy rendezvényszervező cégek biztosan örülnének a megoldásnak...Gondolt erre?

A CREAFORM Kft. -vel együttműködésben készítettük a tárgyakat. Az ő tevékenységi körébe tartoznak a Party service kellékek tervezése, gyártása, és forgalmazása is, így mindenképpen szereznénk ez irányban is lépéseket tenni.

A műanyagot,- annak retro megjelenítésével együtt- újra felfedeztük, de ma már a környezetbarát megoldások mind az előállításban, mind a termék utóéletében  fontos szempontot jelentenek. Ez itt hogyan érvényesül?

Ennek a terméknek a környezetbarát megítélését az jelenti, hogy a csomagolása és maga a tárgyak is tárolóként funkcionálnak így eleve garantált az utóéletük, tehát nem rövidtávra lettek tervezve. Remélhetőleg nem kerülnek a kukába, hanem hosszú életű használati tárgyként fognak működni.

Ezek mellett párhuzamosan készülnek a termék politejsav (PLA) alapú lebomló műanyagból álló változatai is, melyek kifejezetten a rendezvények múlandóságára építenek, tehát, bár ezeket sokszor lehet egymás után felhasználni, felhasználás után ezek a termékek a szerves komposztba téve elbomlanak, nem károsítva ezzel a környezetet (sem optikailag, sem biológiailag), sőt, tápanyagot jelentenek, újra felhasználhatóak szerves anyagként (humusz).

Az interjút készítette: Sipos Júlia