A szellemi tulajdon védelme
 

EU Fiatal Tudósok Versenye 27. alkalommal – 2015, Milánó

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyének ez évi döntőjét szeptember 17. és 21. között rendezték meg, ahol Pázmándi Zsolt Péter pályamunkája különdíjban részesült.  A versenyt az Európai Bizottság kezdeményezésére 1989 óta évről-évre nagy sikerrel, minden évben más-más európai nagyvárosban rendezik meg. Az idei év házigazdája Milánó volt.

A háromnapos, kiállítással egybekötött európai döntőn 103 fiatal pályázó mérte össze tudását, akik több fordulót követően, 39 ország pályázója közül lettek kiválasztva. Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség idei, 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny négy első díjban részesült pályázói képviselték.

Az idei évben a 20 éves Pázmándi Zsolt Péter –  a budapesti Mechatronika Szakközépiskola végzős hallgatója – az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban végzett kutatómunkája révén különdíjban részesült, így egy héten át egy brit kutatóintézet ( a Culham Centre for Fusion Energy) látja vendégül a fiatal tudóst.

„Zsolt projektje egy professzionális, egyben költséghatékony, nyomkövető TPC detektor építése, illetve az ehhez szükséges kiolvasórendszer, a teljes szoftver és minden egyéb elektronika megtervezése, legyártása, beüzemelése volt. A legérdekesebb lépésnek a szálak megfeszítése és elhelyezése bizonyult. A TPC-ben biztosítandó homogén elektromos teret azonos távolságra elhelyezett réz szalagokkal érte el a fiatal, amit a plexi doboz belső oldalára ragasztott rá. A réz csíkok között konstans feszültségkülönbséget biztosított egy ellenálláslánccal. Számos különböző méréssel vizsgálta a pályázó a detektor működését: a jelenlegi gázminőséggel (ezer molekulából maximum egy oxigén) 10 cm magasságig lehet detektálni a részecskéket 2 dimenzióban.” – olvasható az innovacio.hu oldalán.

Pázmándi Zsolt pályázata szeptember 25-én a Kutatók éjszakáján megtekinthető lesz az Ericsson Magyarország Kutatás-fejlesztési Központjában (1117 Budapest, Irinyi József u. 4-20.).

A 24. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny-ről korábban készült összeállításunk itt olvasható»

Forrás

Különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén  – innovacio.hu – 2015. szeptember 23.