A szellemi tulajdon védelme
 

Egyszerűbbé válnak a szabadalmi eljárások a régióban

A A A    Nyomtatható verzió

Budapesti központtal 2016. július elsején kezdheti meg működését a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI). Működését, státuszát és felépítését tekintve a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) előírásaira figyelemmel kormányközi szervezetként jön létre.

A négy visegrádi ország (Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosítása mellett lehetőség nyílik a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT rendszer igénybevételére. A régióból származó nemzetközi szabadalmi bejelentések tekintetében egyszerűbb, gyorsabb és magas színvonalú szabadalmi ügyintézést és szabadalmi hivatali szolgáltatást tesz lehetővé a szervezet. A VSZI költséghatékony megoldást kínál a régió feltalálóinak és vállalkozásainak. Lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kapjanak választ.

A megalakuló intézet részese lehet annak a (jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű) kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

A VSZI honlapja az alábbi linken www.vpi.int már elérhető.

 

Forrás:

Megalakul a Visegrádi Szabadalmi Intézet – sztnh.gov.hu – 2015. április 26.