A szellemi tulajdon védelme
 

Betegút menedzselő módszertan gyorsítja a daganatos betegek ellátását

A A A    Nyomtatható verzió

A daganatgyanús betegek kivizsgálása és ellátása a legtöbbször még mindig hónapokat vesz igénybe. Kaposváron a Kaposi Mór oktatókórházban nemrég egy teljesen új modellt vezettek be, amely pusztán szervezéssel képes javítani a daganatos betegek ellátásán és eredményességén.

A prof. dr. Repa Imre ötletéből kiindulva, neves vezető szakemberekből álló munkacsoport másfél év alatt kidolgozta az OnkoNetwork névre keresztelt onkológiai betegút-menedzselő módszertant, majd a Hospitaly Kft. elkészítette az ezt támogató OnkoLogistic szoftvert.

A rendszer lényege, hogy a megyei centrum teljes ellátórendszerében prioritássá tette a daganatos betegek felkutatását és korai ellátását, nem engedi elkallódni a pácienst az egészségügy útvesztőiben.

A folyamatmenedzselés bevezetésével Kaposváron pozitív változásokat értek el a betegellátás különböző fázisaiban. Nagyon jó eredmény, hogy a határidő-figyelés egyenlő esélyt ad valamennyi beteg számára, hogy egyetlen onkológiai gyanús beteg se maradjon ki a neki szükséges kezelésből, ellátásból.

Az információk feldolgozása alapján a – módszertannak köszönhetően – betegség felfedezésétől a terápiás döntésig eltelt idő a korábbi időszakban mért átlagos 54 napról 21-re csökkent. A páciensnek nagyobb esélye van a műtéti beavatkozásra, hatékonyabb lehet az alkalmazott terápia, mely növeli a beteg életesélyeit. Kevesebbe kerül majd társadalmi szinten a gyógyítás, javulnia kell a daganatos betegségek túlélési idejének és csökkennie kell a daganatos halálozásnak.

Az állami kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ a módszertant be kívánja emelni egy hamarosan induló európai uniós projektbe.

 

Források:

A Hospitaly Informatikai Fejlesztő Kft. stratégiai vezetője: Onkológiai betegút-menedzselés: a kaposvári modell – Figyelő 26. szám, 2016. június 30. (42. oldal)
Életet menthet az új eljárás – magyaridok.hu – 2016. június 18.

Kép forrása: www.kmmk.hu