A szellemi tulajdon védelme
 

Játékos nyelvtanulást ígér a magyar fejlesztésű XEROPAN

A A A    Nyomtatható verzió

A nyelvoktatás hiányosságaira keresték és találták meg a megoldást a Xeropan fejlesztői, amikor öt évvel ezelőtt kifejlesztették interaktív, közösségi, angol nyelvtanító applikációjukat. Észrevették ugyanis, hogy a témában készült programok rosszul közelítik meg a kérdést: nem motiválják eléggé a felhasználókat, ezért a többség idejekorán abbahagyja a nyelvtanulást.

Al-Gharawi Attila nyelvtanár és Mile Ferenc a megoldást a szabad, izgalmas, játékos tanulásban látta, nem pedig a mesterséges laboratóriumi módszerekben. A Xeropannal azt szerették volna elérni, hogy mindennapi élethelyzeteket feldolgozó anyagokon, érdekes, szórakoztató leckéken keresztül a tanuló próbáljon elmélyedni a történetben. Ehhez a tananyagot mozifilmek előzeteseivel, tévéműsorokból kivágott klipekkel, illetve egyéb érdekes tartalmakkal tették színesebbé.

Az applikáció magában foglal egy teljes értékű angol nyelvtankönyvet is, amelyben a megszokott témakörök alapján a tanuló könnyedén szárnyalhat a nyelvtani tartalmak között is.

Az alkalmazás alig két hónapja megjelent második, frissített verziója már 8000 angol kifejezéssel dolgozik, a leckékről pedig napi emlékeztetőt is tud küldeni.

A fejlesztők tervei között szerepel egy digitális tanár megalkotása, amely a felhasználó nyelvi készségeihez igazítja majd a tananyagot.

A  Xeropan tanulói olyan tudásra tehetnek szert, mely magabiztossá teszi az angol nyelv használóját az élet minden területén.

Az applikációt hét különböző nyelvre specifikálták, a program már Brazíliában és Japánban is elérhető.

A magyar nyelvtanító alkalmazás 2014-ben elnyerte az Appra magyar! verseny első helyezését.

A Xeropan hivatalos weboldala: https://xeropan.com/hu/

 

Források:

Jön a virtuális tanító néni – Figyelő – 2016/32. szám 61. oldal

Angolul azért még tudni kell – index.hu – 20016. június 26.
Debreceni csapat nyerte az Appra magyar! verseny 1. helyezését – haon.hu – 2015. január 8.

 

Kép forrása:  https://xeropan.com/hu/