A szellemi tulajdon védelme
 

Gipsz helyett 3D-nyomtatott rögzítés

A A A    Nyomtatható verzió

Az informatikus végzettségű Molnár Miklós - korábbi, 3D-s nyomtatási ismereteire támaszkodva,- írt egy szoftvert és egy nyomtatóval 12 óra alatt elkészített egy csuklórögzítőt.

A 3D-s technológiával előállított rögzítő több szempontból is praktikus:

-          súlya a gipsznél lényegesen könnyebb, mindössze 50 gramm,

-          masszívabb és tartósabb, akár hónapokig is lehet viselni,

-          a gyártáshoz használt alapanyag újrahasznosítható,

-          a térháló kialakításának köszönhetően kezelhetők a hámsérülések, stimulálhatók az izmok, így azok kevésbé sorvadnak, lerövidülhet a rehabilitációs időszak.

Előállítása a végtagszkennelés után néhány óra alatt elkészíthető. A csuklórögzítő ára 10 ezer, egy nagyobb bokarögzítő 15-20 ezer forintba kerülhet.

Az új rögzítés tesztelésében a fővárosi baleseti központ mellett a kecskeméti megyei kórház és a szegedi egyetem traumatológiája is részt venne.

A projekt résztvevői az eszköz(ök) megvalósításához az uniós kutatás-fejlesztési pályázaton szeretnének pénzt nyerni. Ha sikerül a finanszírozást elnyerniük, akkor ugyanezzel a technológiával további, a traumatológiákon használható 3D-s gyógyászati eszközöket tervezhetnek, gyárthatnak.

 

Forrás:
Vastag gipsz helyett 3D-s technológiával rögzíthetik a töréseket egy magyar informatikus ötletének köszönhetően – nol.hu– 2016. augusztus 11.

Kép forrása:
http://www.weborvos.hu/hirek/torest_rogzitett_gipsz_helyett_3d/233140/