A szellemi tulajdon védelme
 

Megjelent a legújabb globális innovációs világrangsor

A A A    Nyomtatható verzió

2015. augusztus 15-én jelent meg az ENSZ Szellemi Tulajdon Szervezete (WIPO), a Cornell University és az INSEAD közös gondozásában a Global Innovation Index 2016 című nagyszabású jelentés. Az idei (, mely már a kilencedik alkalommal közreadott) kiadvány a világ 128 országának innovációs kapacitásait és teljesítményeit méri fel, hasonlítja össze és állítja rangsorba 79 mutató alapján. Ezek hét nagyobb területet ölelnek fel, amelyek a következők: az intézményrendszer, a humántőke és a kutatások, az infrastruktúra, a piacok fejlettsége, az üzleti kultúra fejlettsége, a tudományos és technológiai teljesítmények, a kreatív teljesítmények.

Az összesített rangsor szerint a világ öt leginnovatívabb nemzetgazdasága Svájc, Svédország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Finnország és Szingapúr.

A leginnovatívabb 25 ország csoportjába idén először került be Kína, amely a tavalyi 29. helyről a 25.-re lépett előre.

A lista szerint a legkevésbé innovatív ország Jemen.

Magyarország a rangsorban - a 2015. évihez képest – javított, az idén két helyet előre lépve a 33. helyet foglalja el.

A V4-ek közül csak Csehország előzi meg hazánkat, bár ott visszaesés tapasztalható, a tavalyi 24. helyről az idén a 27. helyre esett vissza.  Szlovákia esetében is visszaesés tapasztalható, a 36. helyről a 37.-re csúszott. Lengyelország ellenben javított, a 46. helyről a 39.-re lépett elő.

A teljes jelentés a WIPO oldalán megtekinthető: http://www.wipo.int/pressroom/en/articles/2016/article_0008.html

 

 

Forrás:

Innovációs ranglista: Magyarország javított, a 33. helyen – hirado.hu– 2016. augusztus 17.

Kép forrása: http://news.chinhphu.vn/