A szellemi tulajdon védelme
 

Huszadik alkalommal adják át a Stocholmi Ifjúsági Víz Díjat

A A A    Nyomtatható verzió

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel is az évente megrendezett stockholmi Víz Világhéten. A Díj 15.000 dollár és kristályszobor. A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy ún. Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap.

A döntőben az egyes országok versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. A verseny nyelve angol. Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze.

A nívós mezőnyben Magyarországot a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskola diákjai képviselik „Mit nyerünk a szürkevíz használatával?” című pályázatukkal. A fiatalok munkájukban a csapadékvíz hasznosításával foglalkoznak, amivel jelentős megtakarítás érhető el, különös tekintettel a közintézményekre.

A kecskeméti diákok augusztus 28. és szeptember 2. között mérik össze tudásukat a svéd fővárosban, ahol több mint harminc ország döntőseivel fognak harcba szállni.

 

Forrás:

Kecskeméti diákok a 20. Stockholmi Ifjúsági Víz Díj döntőjében – innoportal.hu – 2016. augusztus 25.

Kép forrása:  www.maviz.org