A szellemi tulajdon védelme
 

Átadták az idei Magyar Formatervezési és Design Management díjakat

A A A    Nyomtatható verzió

Szeptember 23-án az Iparművészeti Múzeumban átadták a 2016. évi Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat. A korábbi évek hagyományát követve a díjátadó az idén is a Design Hét Budapest programsorozat egyik kiemelt eseménye volt. Az esemény hagyományosan a díjazottak és a kiemelt pályamunkákat felvonultató kiállítás megnyitója és ünnepe is egyben.

A programsorozat megnyitóján, pénteken este hirdették ki a legkiemelkedőbb teljesítményeket elismerő Magyar Formatervezési Díj (MFD) és a Design Management Díj (DMD) idei nyerteseit.

A Magyar Formatervezési Díj  37 éve a hazai formatervezés legrangosabb elismerése, melyet pályázat útján lehet elnyerni termék-, terv-, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákban. A pályázat célja a kiemelt alkotások elismerése mellett a magyar formatervezési produktivitás bemutatása, propagálása, a nemzetközi piacorientáltság javítása.

Az MFD idei díjazottai: a Szász Zoltán tervezte WIA elektromos hajócsalád, Szikszai Gusztáv és Somos Sándor gyűrűórája és a Hammer moduláris csúzli, Selján Márk Endre formatervező munkája, Harmati Hedvig Tiszta Építészet című lakástextil kollekciója, míg a vizuális kommunikáció kategória díjazottja az egyik legnagyobb hazai szépirodalmi kiadó, a Magvető megújult arculata, Farkas Anna alkotása. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Nagy Dániel grafikus kapta Wahorn András WAHORN forever című életmű-kiállításához tervezett kiadványáért.

A Design Management Díjat 2009 óta ugyancsak pályázat útján lehet elnyerni. Az elismerésre az a vállalkozás, vállalat vagy intézmény pályázhat, amelyik működésébe közvetlenül beépítette a design eszközeit.

 A díjat idén a Rózsavölgyi Csokoládé Kft. nyerte el, amely nemcsak a gasztroszcénában ismert kiváló minőségű termékeikről, hanem a design szakmában is. Az idei évben először a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség különdíjat ajánlott fel, melyet a SOLINFO Lighting&Home kapott.

A központi kiállítás az Iparművészeti Múzeum kupolatermében látható a Központi értékek – Közös örökségünk a közép-európai kortárs designban című tárlat, ahol a visegrádi négyek formatervezőinek közös hagyományokból építkező, közös jövő felé törekvő alkotásaiból látható válogatás.

A díjazottakról bővebben  a Magyar Formatervezési Tanács honlapján lehet olvasni: https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/mft/a-design-hazai-unnepe-atadtak-a-magyar-formatervezesi-dijakat-es-a-design-management-dijat

Az idei évben több mint 130 esemény, számtalan kiállítás, termékbemutató, előadás várja a látogatókat az október 2-áig tartó Design Hét Budapest rendezvényein.

 

Forrás:

A design hazai ünnepe – Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat – mft.org.hu – 2016. szeptember 23.

Kép forrása: www.mft.org.hu