A szellemi tulajdon védelme
 

Zöld Szahara projekt indul egy magyar ötletből

A A A    Nyomtatható verzió

A Föld legnagyobb sivataga válhat élhetővé egy magyar ötletnek köszönhetően. A Szahara bezöldítése Dr. Steier József elgondolásából valósulhat meg, a tervek az alábbiak:

„A projekt az Atlanti-óceántól celláról cellára indul majd el a sivatag felé és ék alakban, körülbelül 2000-2500 kilométer hosszan célozza meg a Csád-tavat. Egy cella 25 négyzetkilométer területű. Valójában a méretétől függően egy ilyen zöld cella már akkora vákuummennyiség produkálására képes, hogy odacsalogatja az esőt. Csökkenti a légnyomást és arra készteti a páratömegeket, hogy ne északon szakadjon le egy hatalmas áradás, hanem Afrikában kicsit belenyaljon a szárazföldbe az esőfelhő. Nemcsak fákat ültetnek majd a cellákba, hanem közéjük más növényeket is. Például köles, cirok, chili, konyhakerti növények – amelyek a helyi lakosság ellátását is biztosíthatják. A telepíteni szánt fák között szerepel a smaragdfa is. Megfelelő körülmények között ez a fa napi 3 cm-t nő és bizonyos koncentrációban a sós vizet is bírja. A többiekhez képest tízszer több szén-dioxidot tud feldolgozni, jó mézelő és a levele takarmányként is hasznosítható. A smaragdfa egyetlen hátránya, hogy az ültetés után nagyon magas a vízigénye, ami viszont egy magyar gyökéritató szabadalommal megfelezhető”- olvasható a globalport.hu oldalán.

A magyar innovátor sokak által támogatott projektjének a célja, hogy egyesüljenek afrika, európa és amerika gazdasági és klímaváltozással járó érdekei, melyekre a természet erejével sikerüljön megoldást találni.

 

Forrás:
Magyar ötlet: zöldítsük ki a Szaharát!  – globoport.hu – 2016. szeptember 19.

Kép forrása: http://kepguru.hu/hatterkepek/cimke/szahara