A szellemi tulajdon védelme
 

Kavitációs hőgenerátorokkal kísérleteznek magyar mérnökök

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarországon is egyre többféle módszerrel próbálják kiváltani a földgáz és károsanyag-kibocsátással járó fűtési lehetőségeket.

Nyíregyházi mérnökök egy kevésbé közismert – kavitációs – fizikai elven alapuló megoldással kísérleteznek, mely hosszú távon olcsóbb és környezetkímélő megoldást jelenthet a távhős vagy új lakások fűtése esetében.

Mi az a kavitáció?
„A kavitáció vagy üregesedés akkor következik be, ha egy anyag folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba megy át. A folyadék sebessége megnő, a nyomása leesik. Gázbuborékok keletkeznek, amelyek összeroskadnak. A buborékban lévő gáz eközben felhevül.
A kavitáció során felszabaduló energia nemcsak zajjal jár, hanem roncsolja is az anyagot: így például a hajócsavarokat vagy a csővezetékeket.” – olvasható a hirado.hu oldalán.

A nyíregyházi mérnökök mesterségesen előállított modellezéssel arra keresik a választ

-          elsősorban:

a felszabaduló energia ne roncsolja szét az anyagot;

-          másodsorban:

a buborékok keletkezésével felszabadult hőenergia fűtőhatása hasznosíthatóvá váljon.


A kísérlet során a szakemberek „a kavitációt mesterségesen idézik elő a berendezésben: speciálisan kialakított víztérben villanymotorral forgatnak furatokkal ellátott kavitációs gyűrűket. Ezekben a furatokban alakulnak ki a kavitációs buborékok, és a találmány lényege maga a módszer, amivel ezeket a buborékokat összeroppantják.”
„Amikor összeroppannak a buborékok óriási hőenergia keletkezik, amit átadnak a vizes közegnek, és ennek a fűtőhatását hasznosítják. Tehát a villamosárammal végzett mechanikai munkát alakítják át hővé. A berendezés maximálisan 2 bár nyomáson tud dolgozni. Efelett csak szivattyúként üzemel, tehát nem tud felrobbanni. A berendezés akár napelemről is működtethető, így teljesen környezetbarát lehet. A radiátor-rendszerben lévő vízből nyeri az energiát, amivel ugyanazt a vizet fel is fűti .” – olvasható a hirado.hu oldalán.

Amennyiben a jelenség bizonyítottan hasznos és biztonságos, a jövő gazdaságos fűtésére kínálhat új, környezetkímélő megoldást a nyíregyházi fejlesztők kavitációs hőgenerátora.

 

Forrás:

A jövő gazdaságos fűtését adhatja a kavitáció – hirado.hu – 2016. október 19.

Kép forrása: http://szivattyuvezerles.hu/a-kavitacio/