A szellemi tulajdon védelme
 

A napelemes járművek versenyén dobogós a Kecskeméti Egyetem csapata

A A A    Nyomtatható verzió

A szeptember 24 – október 1. között megrendezett – a világ legnagyobb napelemes jármű versenyén - a South African Solar Challeng-en startvonalhoz állt a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem járműépítő csapata is, hogy MegaLux autójukkal teljesítsék a minimum 2200 km-es távot Pretoriától Fokvárosig.

Míg a tavalyi, ausztráliai futam az energiatakarékosságról, a jármű üzembiztonságáról szólt, az idei dél-afrikai versenyen adott idő alatt a lehető legnagyobb távot kellett teljesíteni a résztvevőknek, kizárólag napenergia felhasználásával.

A MegaLux-nak nyolc nap alatt 4033 km-t sikerült megtennie. Ez a teljesítmény a harmadik helyhez volt elegendő, de emellett két különdíjat is nyert az egyetemi csapat.

A MegaLux napelemes autó tulajdonságai: nagyrészt szénszál-kompozitból készült, mindössze 160 kilogramm súlyú, négykerekű, de egy-kerék meghajtású, hidraulikus fékrendszerrel felszerelt, összesen hat négyzetméternyi napelemmel ellátott, sebessége eléri az óránkénti 100-130 km-t. Meg kell említeni azt is, hogy a kifejezetten a versenyre tervezett és gyártott, speciális, ultrakönnyű, innovatív gumikkal  a világ vezető gumitermék és gumiabroncs vállalata, a Bridgestone segítette  a fiatal mérnökökből álló magyar csapat járgányát.

A tavalyi futamon a magyar versenyzők keresztülvezettek Ausztrálián, Darwintól Adelaide-ig, ahol öt nap alatt 3022 kilométert tettek meg. Akkor, ott ezzel az eredménnyel negyvenhat csapatból a hetedik helyen végeztek.

 

Forrás:

Sikeresen szerepeltek a Pallasz Athéné Egyetem járműépítő csapatai – baon.hu – 2016. október 20.

Kép forrása: http://keol.hu/kecskemet/harom-dijat-is-bezsebelt-del-afrikaban-a-megalux