A szellemi tulajdon védelme
 

Csapadékhullások modellezésére lesz alkalmas a Geodéziai Zrt. új technológiája

A A A    Nyomtatható verzió

Az utóbbi időben már megtapasztalhattuk, hogy egyre intenzívebb csapadékzónák érik el hazánkat, az egyre sűrűbben előforduló árvízi katasztrófák és kártételeik folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak. Az éghajlatváltozást vizsgáló előrejelzések szerint Magyarországon a közeljövőben sem fog javulni a helyzet, sőt egyre gyakoribb lesz a csapadékhullások előfordulásának a száma.

A Geodéziai Zrt. a Délvíz Zrt.-vel közös konzorcium keretében olyan új térinformatikai technológia kidolgozására készül, mely lehetővé teszi a rendkívüli csapadékhullások előzetes feltérképezését. A modellezés gyors, közel valós idejű szimulációt eredményez természetes és épített környezetben egyaránt. A projekt révén – akár utcaszintre lebontva – előre meg tudják határozni a csapadékhullásnál lefolyó és elszivárgó vizek mennyiségét, mely segítséget nyújthat a csapadékvíz-elvezetés optimalizálására, feltérképezésére, bővítésére.

A rendszer képes lesz esetleges villámárvizek veszélye esetén helyi riasztás kiadására is.

A projektbe külső szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is bekapcsolódik.

A 919 millió forint összköltségű projekt a Vállalatok kutatás-fejlesztési (KFI) tevékenységek támogatását célzó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINO) forrásból kapott támogatást.

 

Forrás:

Új megoldás a rendkívüli csapadékhullások modellezésére – profitline.hu – 2016. október 22.

Kép forrása: http://www.femcafe.hu/