A szellemi tulajdon védelme
 

Január elsejétől közkinccsé váltak az 1946-ban elhunyt szerzők művei

A A A    Nyomtatható verzió

A copy21.com oldalán megjelent összeállítás szerint január elsejétől a világ számos pontján közkincsbe kerülnek azon alkotók munkái, akik 1946-ban hunytak el.

A legismertebb alkotók között szerepelnek olyan nevek, mint H. G. Wells író (aki számtalan sci-fi alkotással riogatta a nagyérdeműt oly régen, illetve történeteit még ma is megfilmesítik alkalmasint), John Maynard Keynes, világhírű brit közgazdász, Giacomo Adami olasz librettista (aki Puccini operákhoz írt szövegkönyvet), Patty Hill, a Happy Birthday egyik szerzője. Közkincsbe kerülnek továbbá Buster Keaton (némafilmes sztár) és Gertrude Stein alkotásai egyaránt.

A cikk felhívja olvasói figyelmét arra a tényre is, hogy vannak olyan szerzők is, mint például Walt Disney vagy D. T. Suzuki (a buddhizmus leghíresebb tudományos írója), akik ugyan 1966-ban hunytak el, de egyes országokban az ő műveik is közkincsbe kerülnek.

A felsorolás a magyar alkotók közül Moholy-Nagy László festő és fotóművészt említi meg.

A Magyarországon hatályos – módosított – irodalmi, tudományos és művészeti alkotások védelméről szóló 1999. évi LXXVI. szerzői jogi törvényben foglaltak szerint a szerzői művet a szerzői jog csak meghatározott ideig védi, ami azt jelenti, hogy az alkotás a szerző életében és halálát követő hetven éven át részesül védelemben. A védelmi idő elteltét követően a mű közkinccsé válik, azaz azt bárki engedély nélkül felhasználhatja. Fontos megjegyezni, hogy az elhunyt szerző emlékét sértő magatartás ellen a védelmi idő lejártától függetlenül felléphet az örökös vagy az érintett közös jogkezelő, illetve érdek-képviseleti szervezet. (szellemitulajdon.hu/Mi a szerzői jog?)

 

Forrás:

Közkincs 2017 – copy21.com – 2017. január 1.

Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain