A szellemi tulajdon védelme
 

Bibliotéka újragondolva

A A A    Nyomtatható verzió

Egy építészeti program keretében – a könyvtárak újragondolása kapcsán – megszületett a jövő könyvtárára vonatkozó elképzelés: úszó könyvtár a Dunán.

A létesítmény a Lánchíd közvetlen közelében állomásozna, ami heti rendszerességgel változtatná a helyét a pesti és budai oldal között. 

A jövő könyvtárának e különös helyszín választása mellett szokatlan a jövővel kapcsolatban képviselt álláspontja is, miszerint a tudás- és ismeretgazdálkodás mellett a – folyamatos változásokra reflektálva –  a játék és a fenntarthatóság is központi helyet képviselne.

A létesítményen belül egy olyan teret képzelnek el az alkotók, amely kötetlen, játékos formában – játszótéri elemekkel – szólítaná meg kortól függetlenül az odalátogatókat.  A flexibilis és multifunkciós terek lehetőséget teremtenének a különböző tevékenységek –  kulturális események, csendben tanulás, projektmegbeszélések, előadások és workshopok – egymás mellettiségére.

Az úszó könyvtár energiaellátásának szerves részét képezné a víz és a szél. A könyvtárban található játszótéri eszközök használata (pld. hinta, bicikli) során termelt energia hozzájárulna a könyvtár energiaellátásához.

A megújuló energiaforrások használata és az egyéb rendezvények számára bérbe adható terekből befolyt összegek, mind a jövő könyvtárának önfenntartó képességét szolgálnák.

Az urbanisztikai kihívásokra is érzékenyen reflektáló könyvtár megálmodói: Bene Zsófia,  ValentinaCocco, Caterina Coli, Andrea Fumagalli és Klára Škodová.

Az építészfórum oldalán e témában megjelent cikk szerint „A dunai könyvtár célja olyan köztér és közösségi tér kialakítása, amely a kötetlen találkozások helyszíne, a szabadidő minőségi eltöltésére alkalmas hely, és ahol a tudásátadás forrása a könyvek mellett a játék, és az egymástól való tanulás.”

 

Forrás:

A jövő könyvtára a Dunán is lehetne – epiteszforum.hu – 2016. december 14.               

Kép forrása: http://epiteszforum.hu/a-jovo-konyvtara-a-dunan-is-lehetne