A szellemi tulajdon védelme
 

Az Apple partnere a titkosított adattárolásra specializálódott Tresorit nevű magyar startup

A A A    Nyomtatható verzió

A Tresorit egy fájlok megosztására és tárolására alkalmas szolgáltatás, amit cégek és egyéni felhasználók is igénybe vehetnek. A magyar cég által nyújtott ingyenes, titkosított felhő-alapú szolgáltatás lehetőséget ad a fájlok biztonságos tárolására, szinkronizálására és megosztására. A startup tagjai tehát azzal foglalkoznak, hogy felhasználóik titkosítva tudjanak felhőben tárolni és ott megosztani fájlokat.

Rendszerük az end-to-end encryption (vagyis végpontok közötti titkosítás) révén úgy van kialakítva, hogy a felhasználók fájljait még ők sem látják, mivel azokat már a felhasználó eszközén titkosítják. Afelhőbe feltöltött adatok már titkosítva kerülnek a tárhelyre, a szolgáltató ez esetben csak a titkosított adatokat látja, azt nem tudja visszafejteni.

2013-ban a Tresorit egy zseniális ötlettel állt elő. Bizonyítani szerették volna, hogy a rendszerük feltörhetetlen, ezért felajánlottak 50 ezer dollárt annak, akinek sikerül hozzáférni egy, a Tresorit rendszerében tárolt fájl tartalmához.

A verseny különlegessége abban rejlett, hogy az etikus hackereknek és adatbiztonsággal foglalkozó szakembereknek ugyanolyan adminisztrátori jogokat adtak, amilyenekkel a Tresorit legfelsőbb szintű rendszeradminisztrátorai is rendelkeznek.

Az eredmény önmagáért beszél, több mint egy év alatt senkinek sem sikerült feltörni a titkosítást és elolvasni a fájlokat – pedig olyan elismert helyekről próbálkoztak, mint az MIT vagy a Stanford.

Az egészségügyi alkalmazások fejlesztésével is foglalkozó óriáscég, az Apple most partnerséget kötött magyar startuppal. Ennek megfelelően az Apple CareKit egészségügyi alkalmazáson alapuló appok fejlesztéséhez szükséges eszközöket az óriáscég kínálja úgy, hogy az adatok védelmének biztosítására a magyar Tresorit megoldását építhetik be a fejlesztők. Ezzel a megoldással a betegek állapotára vonatkozó információk úgy juthatnak el az orvoshoz vagy a hozzátartozókhoz, hogy közben senki más nem férhet hozzá.

 

Források:

Magyar startup segít titkosítani az Apple-nek – origo.hu – 2017. január 12.
Érik a következő magyar tech-sikersztori – portfolio.hu – 2017. november 7.

Kép forrása: https://tresorit.com/