A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar sikerek a mesterséges megtermékenyítés kutatásában

A A A    Nyomtatható verzió

A Pécsi  Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem  kutatói mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatban végzett kutatásaik során olyan új módszert dolgoztak ki, amely növeli a művi beültetések sikerességét.

Magyarországon jelenleg a mesterséges megtermékenyítés sikerességi aránya 34-35 százalék. A két egyetem kutatói által kidolgozott módszerrel ez az arány 50 százalék körülire emelhető.

Montskó Gergely tudományos munkatárs egy korábbi nyilatkozatában kiemelte:„Sikerült találnunk a tápoldatban – abban a tápoldatkörnyezetben, ahol az embriók a mesterséges megtermékenyítést követően, a beültetést megelőzően növekednek – egy olyan fehérjetermészetű anyagot, amelynek a mennyiségi meghatározását követően, a beültetést megelőzően, illetve kizárólag a tápoldat vizsgálatával meg tudjuk jósolni azt, hogy a beültetés előreláthatólag sikeres lesz-e”. (www.pecsimeddoseg.hu)

A sikeres eredménnyel járó kutatással kapcsolatban a szakembereknek megjelent egy tanulmánya a neves Nature magazin Scientific Reports folyóiratában.

 

Források:
A mesterséges megtermékenyítés sikerességét befolyásoló markert azonosítottak – hirado.hu – 2017. január 13.

Újabb remény a gyermektelen pároknak – pecsimeddoseg.hu – 2015. december 03.

Kép forrása: www.hirado.hu