A szellemi tulajdon védelme
 

Magyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség technológia-transzfer hálózatához

A A A    Nyomtatható verzió

A 22 tagállammal – köztük Magyarország is – rendelkező Európai Űrügynökség (ESA) feladata: Európa űripari tevékenységének és területei fejlődésének formálása a polgárok és a világ javának szolgálása érdekében.

Magyarország a nemzetközi szervezet teljes jogú tagjaként most csatlakozott az ESA technológia-transzfer hálózatához, azzal a céllal, hogy fölkutassa, majd támogassa azokat a hazai projekteket, kezdeményezéseket, amelyek a mindennapi életben használni, alkalmazni tudják valamilyen formában az űrkutatási eredményeket.

Az űrtechnika hazai felhasználását segítő iroda az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyílt meg azon egyszerű oknál fogva, mivel az ott dolgozó kutatók már évek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban, így széles körű tapasztalataikkal első kézből tudnak segítséget nyújtani a technológia-transzfer során fellépő problémák megoldására.

Az űrtechnikai eredményeket leginkább a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat és a környezetvédelem területén tudják hasznosítani, legfőképp itt várhatók majd ígéretes együttműködések.

 

Forrás:

A Wigner FK-ban működő iroda segíti az űrtechnika hazai felhasználását – mta.hu – 2016. január 12.

Kép forrása: http://www.kfki.hu/