A szellemi tulajdon védelme
 

Az akut vesekárosodás kivédése magyar kutatók felfedezésével

A A A    Nyomtatható verzió

Az MTA-SE Lendület Diabétesz Fekete Andrea vezette kutatócsoportja felfedezése szerint a központi idegrendszerben dajkafehérjeként jelen lévő, egyébként a tanulásban és memóriában szerepet játszó szigma-1 receptor serkentésével kivédhetők a vesesejtek oxigénhiány okozta elhalása és a veseerek összehúzódása.

„A munkacsoport kimutatta, hogy a szigma-1 receptor aktivációja olyan jelátviteli utakat indít be, melyek javítják a vese vérellátását, ezáltal csökken a vese szövettani károsodása, és javul a vesefunkció. A munkában közreműködő másik lendületes kutató Dénes Ádám (Lendület Neurológiai Kutatócsoport) mérései arra utalnak, hogy a szigma-1 receptor aktivációja az oxigénhiány miatt létrejövőgyulladásos folyamatok mérséklésével is hozzájárul a veseműködés javításához” – olvasható az mta.hu oldalán.

A magyar kutatók felfedezése új kezelési lehetőséget kínál a nagy halálozással járó – százmillió embert érintő – akut vesekárosodás és transzplantáció terápiájában.

A kutatók a legrangosabb nefrológiai lapban, a Journal of the American Society of Nephrologyban – az elmúlt tizenöt évben egyetlen magyar szerzőként – beszámolhattak magasra értékelt, tudományos eredményükről.

 

Forrás:

Magyar kutatók váratlan felfedezése segítheti az akut vesekárosodás kivédését – mta.hu – 2017. január 09.

Kép forrása: http://mta.hu/lendulet/