A szellemi tulajdon védelme
 

Színtévesztőknek készített egy magyar kutatócsoport speciális szemüveglencsét

A A A    Nyomtatható verzió

A genetikai rendellenességként számon tartott színtévesztés mindenképpen hátrányt okoz azok számára, akik emiatt nem látják olyan jól a színeket, ugyanis azon túl, hogy befolyásolják a hangulatukat, esztétikai élményt nyújtanak és információt hordoznak, a színlátás zavarai számos szakma (több mint száz) betöltésében is (pld. elektromos szakmák, vegyipari szakmák, közlekedés, kertész, fodrász, cukrász stb.) kizáró okot jelentenek.

A Budapesti Műszaki Egyetemen Dr. Ábrahám György és Dr. Wenzel Klára – a speciális Colorlite szemüveg megalkotói – több mint két évtizede kutatják a színlátást.

„Eredményeik szerint a színtévesztés oka a teljes színkép más-más hullámhosszaira érzékeny pigmentek működésében rejlik. A színtévesztőknél az érzékenységi tartományok a normálishoz képest eltolódnak: másként a leggyakoribb vörös-zöld, és másként az egyéb színtévesztők esetében. A rendellenességgel élők emiatt nem tudják megkülönböztetni az egyes színeket. A felfedezésre épülő matematikai modell segítségével a kutatók egy speciális színszűrős szemüveget terveztek, amely korrigálja az eltérést”- olvasható a napidoktor.hu oldalán.

A színtévesztés tehát korrigálható az új korrekciós szemüvegekkel. Amagyar fogyasztók jelenleg kétfajta termékhez juthatnak hozzá: az egyik műanyaglencsére készül festési technikával, a másik vékony réteg, ami gőzölős technikával készül.

A kutatócsoport további tervei között szerepel, hogy a színtévesztők, ne csak a pettyes ábrákat tudják megkülönböztetni, hanem a színárnyalatokat is jól fel tudják ismerni. Ígéretük szerint fél év múlva kerül piacra az új fejlesztésű szemüveg.

 

Források:

A színtévesztő emberek kívánsága valóra válik ezzel a szemüveggel – napidoktor.hu – 2017. január 31.

Szemüveglencsével segítenek a színtévesztőknek – hirado.hu – 2017. január 31.

 

Kép forrása: https://www.youtube.com/user/colorlite