A szellemi tulajdon védelme
 

Két magyar cég innovációja is elnyerte az Európai Minőségügyi Szervezet elismerését

A A A    Nyomtatható verzió

„A  Minőség-Innováció pályázatot 2007-ben indította útjára Finnország elnöke a finn minőségügyi partnerszervezet kezdeményezésére, amelyhez azóta csatlakozott Svédország, Lettország, Észtország, Csehország, Magyarország, Izrael, Kazahsztán, Litvánia és Spanyolország (Baszkföld), valamint legutóbb Kína és Thaiföld. Magyarország a nemzetközi pályázatba az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának közreműködésével kapcsolódott be” – olvasható az orientpress.hu oldalán.

A 2016-os pályázatnak két magyar díjazottja is van, innovációjuk elnyerte az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) díját a Nemzetközi Minőség-Innováció-t.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt-t., a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategória győzteseként, a DAK Acélszerkezeti Kft-t., a „Kis- és középvállalkozások minőség-innovációi” kategória győzteseként köszöntötték a prágai díjkiosztón.

A HungaroControl Zrt. Európában először vezette be a szabad, kötött útvonalaktól mentes légtérhasználatot (Hungarian Free Route, HUFRA), melynek köszönhetően a légitársaságok a lehető leggazdaságosabb és legkörnyezetkímélőbb módon tervezhetik meg és bonyolíthatják le repüléseiket Magyarország légterében.

A projektnek köszönhetően egy év alatt 1,5 millió kilométerrel csökkent a Magyarországon átrepülő járatok repülési útvonala és 16 millió kilogrammal csökkent a légi járművek által kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A DAK Acélszerkezeti Kft. közlekedés biztonság területén végzett kimagasló megoldása az ötféle korlát-típusból álló biztonsági szalagkorlát, amely ütközés után a járműveket visszairányítja az útra. Acél közúti visszatartó-rendszer fejlesztésük rendkívülinek számít, ugyanis a szalagkorlát akár egy elszabadult buszt is képes visszavezetni a pályára.

A DAK Acélszerkezeti Kft. találmánya – az SZTNH adatbázisa szerint – U1100263/6. ügyiratszámon használati mintaoltalom alatt áll.

A biztonságos acél közúti visszatartó-rendszer megalkotásáért a DAK Acélszerkezeti Kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2015. évi Innovációs Díjában részesült.

A témához kapcsolódó, korábban megjelent cikkeink:

Megújult a magyar légiforgalmi irányítási rendszere(2012.12. 19)

MergeStrip – magyar fejlesztésű, a légi navigációt segítő eljárás(2013. 04. 19.)

Magyar fejlesztők tökéletesítették az út menti szalagkorlátot(2016. 04. 06)

 

Források:

Nemzetközi innovációs díjat nyert a HungaroControl – orientpress.hu – 2017. február 07.

Nemzetközi Minőség-Innováció 2016 díjat nyert két magyar pályázat – pid.hu – 2017. február 03.

 

Kép forrása: http://www.eoq.hu/akt16/inno.htm