A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diákok sikeresen szerepeltek a csillagászati diákolimpián

A A A    Nyomtatható verzió

A tizedik Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát (International Olympiad of Astronomy and Astrophysics, IOAA) 2016. december 9. és 19. között rendezték meg az indiai Bhubaneswarban.

Az olimpián 41 ország 48 csapatának 221 versenyzője vett részt, Magyarországot 9 fős küldöttség képviselte.

Az IOAA csillagászati diákolimpiákon általában ötféle feladattípussal kerülnek szembe a versenyzők: planetáriumi, távcsöves (égbolt alatti, észlelési), elméleti és adatfeldolgozási feladatokban mérhetik össze tudásukat.

A feladatok – a korábbi évekhez hasonlóan – most is igen széles skálán mozogtak, az égi mechanikától a szupernóvákon át a gravitációs hullámokig. A verseny három részből, elméletből, adatfeldolgozásból és észlelésből állt.

Magyar olimpikonjaink most is jó eredménnyel szerepeltek. A 9 fős csapatból Gémes Antal (Bethlen Gábor Gimnázium, Hódmezővásárhely) bronzérmet szerzett, míg Világos Blanka (Szent István Gimnázium, Gyömrő) és Vígh Benjámin (ELTE TTK) dicséretet kapott.

Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia (IOAA) versenyébe alapítása után négy évvel, 2011-ben kapcsolódhattak be a csillagászatot szerető és értő magyar diákok, melyen már számtalan sikert, érmet és oklevelet nyertek el korábbi versenyzőink. Az olimpia a tudás összemérésén felül mindig egy izgalmas kaland is, ahol a csapat tagjai megismerkedhetnek egy-egy ország kultúrájával, érdekesebbnél érdekesebb kirándulásokon, sport- és egyéb szórakoztató programokon vesznek részt, összeismerkedhetnek más országok hasonló korú és érdeklődésű fiataljaival.

A magyar olimpiai keret tagjai az országos csillagászati verseny legjobbjaiból kerülnek ki, a nemzetközi megmérettetést megelőzően, több fordulós verseny keretében választják ki. Az érdeklődő diákok csillagászati tudásuk bővítéséhez 2015 óta regionális szakkörök keretében szélesíthetik ismereteiket.

Az idei csillagászati olimpiának 2017 novemberében Tahiföld lesz a házigazdája.

Az eddigi, többnyire Európán kívüli sok helyszín (Indonézia, Irán, Kína, Brazília, India) után európai országok közül Magyarország vállalta először az IOAA megrendezését 2019-ben.

 

Források:

Csillagászati diákolimpia Magyarországon – fizikai szemle:

Országos csillagászati verseny 2016/2017 – csillagászat.hu – 2016. október 22.

Beszámoló a 10. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpáról – csillagaszat.hu – 2017. január 3.

Kép forrása: https://www.youtube.com/channel/UC8qOzk13NOLU0AVOzWvlU_g