A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutatók egy új típusú idegsejtet fedeztek fel

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézete docensének, Alpár Alánnak a vezetésével magyar kutatók a Nemzeti Agykutatási Program keretében végzett vizsgálatuk során egy olyan új idegcsoportot azonosítottak az agyvelőben, amelynek feladata, hogy egy adott célterület felé irányítsa az újonnan született sejteket.

Megfigyelésük szerint az újszülött idegsejteknek csőszerű „alagutakban” kell eljutniuk a rendeltetési helyükre és ebben az újonnan felfedezett, speciális idegsejttípusok komoly irányító szerepet töltenek be. A vándorlást segítő sejtek nem csak az alagút falában, de a belsejében is felbukkannak – útjelző rendszert alkotva – hogy az újoncok gyorsan a rendeltetési helyükre juthassanak.

A magyar szakemberek felfedezése – további kutatások elvégzését követően – az agysérülés gyógyításának lehetőségeit segítheti.

Alpár Alán és munkatársai kutatási eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) rangos multidiszciplináris folyóiratban tették közzé.

 

Források:

Az agy gyógyulását segítő új idegsejttípust fedeztek fel magyar kutatók – mta.hu – 2017. február 20.

Az agy gyógyulását segítő új idegsejttípust fedeztek fel – hirado.hu – 2017. február 21.