A szellemi tulajdon védelme
 

Új interdiszciplináris mezőgazdasági kutatóműhelyt létesítenek

A A A    Nyomtatható verzió

A klímaadaptív és fenntartható mezőgazdaság támogatására új, interdiszciplináris kutatóműhelyt hoz létre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE).

A tervezett kísérleti platform világviszonylatban is ritkaságszámba megy. Olyan modellfejlesztéseket tesz lehetővé, amelyek számos ponton meghaladják a tudományterület jelenlegi állását, felkelthetik meghatározó kutatócsoportok érdeklődését, további együttműködések megteremtését. A kutatóműhely olyan alapkutatás megvalósítására nyújt lehetőséget, amelynek konkrét (nemzet) gazdasági haszna valószínűsíthető.

A tervek szerint modellezhetők lesznek a talajban, a növényekben és a légkör felszín közeli rétegében lezajló folyamatok és megbízhatóbb becslések készülhetnek az üvegházhatás alakulásáról is, mivel szimulálni tudják majd az 50-80 év múlva valószínűsíthető klimatikus viszonyokat is. Lehetőségük lesz kutatói ajánlások kidolgozására is a mezőgazdasági eredetű környezeti károk enyhítésére.

A beruházás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) segítségével, a Széchenyi2020 program keretében, közel 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg. A projekt 10 új munkahelyet is létesít.

 

Források:

Interdiszciplináris mezőgazdasági kutatóműhelyt hoz létre az MTA és az ELTE – pid.hu – 2017. február 23.

Interdiszciplináris Kutatóműhely Létrehozása a Klímaadaptív és Fenntartható Mezőgazdaságért – www.agrar.mta.hu