A szellemi tulajdon védelme
 

Kiválósági díjjal ismertek el három magyar kutatónőt

A A A    Nyomtatható verzió

A Nők a Tudományban Egyesület 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományos szakmai bizottsága közreműködésével negyedszer adtak át.

Az elismerést évről évre olyan fiatal kutatónők kapják, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, aktív részesei a magyar tudományos életnek, emellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, ezáltal inspirálva környezetüket.

A Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a Magyar Tudományos Akadémián átvehette:

Valkó Orsolya, a Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszékének adjunktusa a gyepgazdálkodás területén elért eredményeiért. Az ökológus kutatásainak célja, hogy olyan megoldásokat dolgozzon ki és teszteljen, amelyek sikeresen és széles körben alkalmazhatók az ökológiai gazdálkodásban, és segítik összehangolni a gazdálkodók, illetve a természetvédelem céljait.

Vincze Veronikaszakterülete a számítógépes nyelvészet. A Szegedi Tudományegyetem tudományos munkatársaként arra törekszik, hogy az elméleti nyelvészetben elért eredményeket a számítógépes nyelvészet gyakorlatában is minél nagyobb hatásfokkal alkalmazza. Nagyon is gyakorlati célokat szolgál a munkája, hiszen a számítógépes nyelvészeti technológiákra épülnek például a keresőprogramok vagy a gépi fordítóoldalak.

Kózelné Székely Edit Éva, a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar egyetemi docense a szuperkritikus fluidumok alkalmazási területeinek bővítésével, megértésével és a lejátszódó folyamatok leírásával foglalkozik. A szuperkritikus oldószerek előnye, hogy a nyomással és a hőmérséklettel az oldószer tulajdonságai változtathatók, ezért lehetőség van a finomhangolásra, így optimalizálhatók a maximális szelektvitás és/vagy maximális hatékonyság érdekében. – olvasható a Magyar Idők oldalán.

 

Források:

Kutatónők elismerése a Magyar Tudományos Akadémián – mta.hu – 2017. március 9.

Kiválósági díjat kapott három kutatónő. Magyar Idők, 2017. március 09. 15 p.

Kép forrása: www.nokatud.hu