A szellemi tulajdon védelme
 

Szegedi kutatók fejtették meg elsőként a zöldalgák C-vitamin termelésének szabályozását

A A A    Nyomtatható verzió

Tóth Szilvia Zita és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában működő Lendület-csoportja a biotechnológusok és növénybiológusok által igen kedvelt zöldalgafaj, a Chlamydomonas reinhardtii sejtjeiben lejátszódó biokémiai folyamatokkal foglalkozik. Kutatásaikban elsősorban az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin élettani szerepeit vizsgálják.

Kimutatták, hogy környezeti stressz hatásra (például erős fény) az aszkorbinsav koncentrációja néhány óra alatt akár tízszeresére nő, viszont tápanyaghiány esetén két nap alatt ötvenszeres koncentrációváltozás volt kimutatható.

A magasabb rendű növényekhez képest teljesen másképpen működik az algák C-vitamin termelésének szabályozása.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy a megismertmechanizmus teszi lehetővé a magasabb rendű növényekben ismeretlen hirtelen koncentrációnövekedést.

A növénybiológia egyik vezető szakfolyóirata, a New Phytologist áprilisi számában tették közzé a szegedi kutatók tanulmányát.

 

Forrás:

Lendületes kutatók új eredménye magyarázza a zöldalgák gyors C-vitamin-termelését – mta.hu – 2017. április 10.

Kép forrása:http://mta.hu/lendulet