A szellemi tulajdon védelme
 

Két új kiválósági kutatóközpont létesül Magyarországon

A A A    Nyomtatható verzió

Az Európai Unió Horizont 2020 „Teaming” kutatási kiválósági programján összesen 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium kiválósági kutatóközpont létrehozására.

A Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM-MOLMEDEX) a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. A központ a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem összefogásával valósul meg 15,6 milliárd forintból.

A Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ (EPIC) 6,5 milliárd forintból jön létre, és az ipar számára nélkülözhetetlen kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztését célozza. A konzorcium résztvevői – a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Fraunhofer Intézet – többek között az innovációs folyamat felgyorsítására, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítására, illetve a magasan képzett kutatók utánpótlásának biztosítására törekednek.

A „Teaming” kutatási kiválósági program felhívásra beérkezett pályázatokból, 27 ország 169 nevezéséből választották ki a tíz győztest, melyből két nyertes magyar lett.

 

Forrás:

Lépéselőnyben – elstartol a két nyertes magyar kiválósági program – nkfih.gov.hu – 2017. április 11.

Kép forrása: http://www.interregeurope.eu/