A szellemi tulajdon védelme
 

Körülöttünk. Nemzeti Szalon 2017 a Műcsarnokban

A A A    Nyomtatható verzió

Már látogatható a Műcsarnokban a – minden évben megrendezett – Nemzeti Szalon kiállítás. Az idei tárlat a Körülöttünk főcímet viseli, mely a mindennapi használati tárgyainkat igyekszik bemutatni a Műcsarnok belső architektúrájának és tizenegy kiállítótere nyújtotta lehetőségeinek kihasználásával. A tárlat két nagyobb területre bontható: az egyik azoknak a mestereknek és tanároknak állít emléket – és tiszteleg előttük –, akiknek munkája meghatározó volt egy-egy műfaj fejlődése szempontjából. A másik terület az értékmentés, vagyis a restaurálás folyamatát mutatja be az iparművészet tárgykörére korlátozódva.

A sokszínű, rendkívül monumentális kiállításon nyolc iparművészeti szakterület mutatkozik be. Helyet kaptak többek között divatos estélyik, ékszerek, egyedi tervezésű órák, táskák, könyvek, brosúrák és minden egyéb, a nyomtatott világhoz kapcsolódó dokumentum. Cégemblémák, kiadványok, bélyegek is (helyet kapott egy olyan bélyeg is, amely Swarovski-kövekkel van díszítve) és balatoni pénzek is láthatók, melyek turisztikai látványosságnak számítanak. A használati tárgyak mellett pedig megjelennek a plakátok, a rajzfilmek – így Piszkos Fred és Fülig Jimi története is – sőt még egy egyedi tervezésű versenyautó is megtekinthető, amely egy motor és egy autó karbonszálas keverékének tűnhet a laikus szemlélő számára. Továbbá olyan, a jövőre nézve hasznos tárgyak terveit is kiállították, melyek környezetbarát technológiával készültek, sőt túraruha és egyedi tervezésű váza is helyet kapott a tárlatban.

A kiállítótérben több mint 420 művész alkotása van jelen, a virtuális kiállításban pedig még 270 alkotó kapott helyet.

A Műcsarnok programjába illesztett Nemzeti Szalon mostantól ötévente az ipar- és tervezőművészetnek nyújt helyet sorban váltakozva a többi vizuális művészettel.

A kiállítás augusztus 13-ig megtekinthető.

 

Forrás:

Körülöttünk az ipari- és tervezőművészet – kultura.hu – 2017. április 23.

Kép forrása: http://www.undergroundmagazin.hu/cikk.php?id=25896