A szellemi tulajdon védelme
 

Szennyvíziszapból készít talajjavítót egy érdi cég

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarországon egyedülálló eredményként a szennyvíziszap kezelésére, ártalmatlanítására és felhasználására dolgozott ki egy új technológiát az érdi Inno-Water Zrt.

Projektjük keretében a vermikomposztálás és a hagyományos komposztálás kombinációját ötvözve trágyagilisztákkal segítették a komposztálási folyamatot. Egy tonna szennyvíziszaphoz egy tonna zöldhulladékot kevernek, melyből 1,2-1,3 tonna gilisztahumusz keletkezik. A kapott végtermék szerkezete, tulajdonságai sokkal jobb értékekkel rendelkeznek, mint a hagyományos komposztálás során keletkezett anyagé. Az innovatív technológiával mikroelemekben gazdag, enzimekben bőségesen telített talajjavítót kapnak végeredményül.

A szennyvíziszapból olyan környezetbarát termesztő közeget sikerült kialakítani, amit növénytermesztésnél rendkívül eredményesen lehet majd alkalmazni.

Az Innovatív vermikomposztálási technológia fejlesztése kommunális szennyvíziszap újrahasznosítására elnevezésű projekt a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Zöld Ipari Innováció program keretében valósult meg, 122,8 millió forintos támogatással. A projekt teljes összege: 130,5 millió forint.

Projektgazda: Inno-Water Zrt., Projektpartnerek: Érd és térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás, NIBIO (Norvég Bioökonómiai Kutatóintézet), MTA ATK TAKI (Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet).
„A projekt fő célja az volt, hogy a jelenleg hulladék státuszú anyagot, azaz a szennyvíziszapot biológiai kezelést követően vermikomposzttá alakítsák át, és a kész anyag a hazai jogszabályoknak megfelelően talajjavító vagy termelésnövelő anyagként hasznosítható legyen.” – olvasható az Érdi Újság oldalán.

 

Forrás:

KA,Innovatív érdi technológia, Érdi Újság, 2017. május 3., 1., 3.

Kép forrása: Inno-Water Zrt