A szellemi tulajdon védelme
 

A szén-dioxidot alakítják át tüzelőanyaggá a Szegedi Tudományegyetem szakemberei

A A A    Nyomtatható verzió

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Lendület Fotoelektronikai Kutatócsoport szakemberei a napfényt használják olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítják át tüzelőanyaggá.

Az eljárás lényege, hogy egy napelemet megvilágítva elektron-lyuk párok keletkeznek, melyeket „kiszedve” áramot termelnek.

„A szegedi tudósok által használt rendszerbe a napfény hatására létrejönnek ugyan az elekton-lyuk párok, de azokat nem nyerik ki elektromos áram formájában, hanem egy kémiai reakcióhoz használják föl, szén-dioxid átalakítására valamilyen hasznos termékké. A kutatás célja olyan fotoelektródokat találni, amelyek a jelenlegieknél lényegesen jobb hatásfokkal végzik el ezt a folyamatot.” – olvasható a hirado.hu oldalán.

A kutatók szerint három feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy fotóelektród hatékonyan működjön. Ennek elvét követve, olyan összetett elektródokat kell előállítani, amelyekben mind a három feladatért külön-külön komponens a felelős.

A szegedi kutatók legnagyobb eredménye, hogy számszerűsíteni tudták a vizsgált hatásokat, melynek köszönhetően új módszerükkel már racionálisan lehet tervezni egy összetett fotoelektródot.

Az SZTE közleménye szerint a szegedi, manchesteri és texasi kutatók eredményeit bemutató cikk a napokban jelent meg a Journal of the American Chemical Society folyóiratban.

 

Forrás:

Szén-dioxidból állítanának elő tüzelőanyagot Szegeden – hirado.hu – 2017. május 11.

Kép forrása: http://www.u-szeged.hu/