A szellemi tulajdon védelme
 

A folyóvizeket elárasztó környezetszennyezésre kínál megoldást egy magyar innováció

A A A    Nyomtatható verzió

A nyíregyházi Kulcsár Lajos egy olyan környezetvédelmi-technológiai eljárást dolgozott ki, amely jó eséllyel alkalmas lehet a folyóvizeinken hazánkba érkező PET és egyéb hulladékok, veszélyes és más szennyező anyagok megállítására, eltávolítására és az újrahasznosításhoz alkalmas feldolgozásra.

A nyíregyházi feltaláló a két partot összekötő, könnyű szerkezetű, rugalmas úszógát megoldással terelné egy gyűjtőpontba a veszélyes hulladékokat.

Kulcsár Lajos találmányának a lényege, hogy az úszógát – egy korábbi, holland találmánnyal ellentétben – nem merőleges a vízárammal, hanem a folyó sodrásának, sebességének függvényében optimális szögben helyezkedik el. A folyásból eredő mozgás a ferde úszógát mentén egyszerűen kitereli, kivezeti a szeméthalmot a vízből a hulladék gyűjtőpontba, ahol is megtörténik annak eltávolítása, majd pedig már bejáratott kész technológiával ezek feldolgozása. A kitermelést követően kézi erővel megvalósul az anyag fajtája, színe, állapota szerinti szelektív szétválogatás, azután mosás, őrlés, majd csomagolás, és végül az újrahasznosító feldolgozóhelyre történő elszállítás. A hulladékmentesítés során külön kell válogatni és kezelni a veszélyes hulladékokat, az állati tetemeket vagy éppen a begyűjtött uszadékfát. Különlegesség, hogy az úszógát a folyó szélességében, akár teljes egészében felemelhető, így biztosítva például egy-egy nagyobb úszó fatörzs akadálytalan levonulását, vagy a zavartalan hajóforgalmat, netán a horgászati és sporttevékenységet. Az úszógát függőleges irányban követi a folyó természetes vízszintemelkedését, mivel szerkezete könnyű, rugalmas, hossza pedig egyszerűen bővíthető” – olvasható a Nyíregyházi Napló oldalán.

A megoldással kapcsolatban rendkívül pozitív visszajelzések érkeztek már 4 kontinens országaiból: az Egysült Államokból, Új-Zélandról, Ausztriából, Németországól, Svájcból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból is.

 

Forrás:

Nyíregyházi közgazdász találmánya vethet véget a PET szennyezésnek – nyiregyhaza.hu – 2017. május 13.

Kép forrása: nyiregyhaza.hu