A szellemi tulajdon védelme
 

Gumibitumen - az útépítések során egyre népszerűbb a MOL innovációja

A A A    Nyomtatható verzió

Egyre szélesebb körben alkalmazzák a MOL és a Pannon Egyetem együttműködésében korábban kifejlesztett kémiailag stabilizált gumibitumen találmányát.

A gumibitumen egy innovatív útépítési kötőanyag, amelyet használt gumiabroncsokból származó gumiőrlemény, bitumen és egyéb adalékanyagok felhasználásával állítanak elő. A hagyományos bitumenburkolathoz képest nem nyomvályúsodik, nem repedezik, nem képződnek benne kátyúk, ráadásul kisebb a karbantartási igénye, kiváló a vízelvezetési képessége és nem keletkeznek rajta tócsák. Alkalmazásával a közlekedési zaj – a normál bitumenes úthoz hasonlítva – 3 dB-lel kisebb.

A találmány extra hozadéka, hogy a gumibitumen kompozíció útépítési alkalmazása mellett megoldást kínál a hulladék gumiabroncsok környezetbarát feldolgozására és hasznosítására is.

Jelenleg a pesti alsórakpart XIII. kerületi szakaszának 1,5 km hosszú része alap-, kötő-és kopórétege is gumibitumennel készül, melynek gyártásához 9600 darab használt gumiabroncs környezetbarát újrahasznosítását végezték el. Hazánkban eddig összesen 25 útszakaszon 50 kilométernyi utat építettek meg gumibitumen felhasználásával, amellyel mintegy 110 ezer darab elhasznált gumiabroncstól mentesült a környezetünk.

A gumibitumen 2009-ben (P0501159 ügyszámon) szabadalmi oltalmat kapott, majd 2014-ben elnyerte a Környezetbarát termék védjegyet is. A MOL Gumibitumen számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült az elmúlt években. Többek között 2015-ben elnyerte a Környezetvédelmi Innovációs díjat a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton, tavaly novemberben Manchesterben pedig az IChemE (Vegyészmérnökök Nemzetközi Intézete) „2016 Innovatív terméke” díját nyerte el erős nemzetközi mezőnyben huszonhárom pályázó közül.

 

A gumibeton témában korábban megjelent híreink:

http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/171/gumi-bitumen%2C-a-xxi.-szazad-utburkolata.html

http://www.szellemitulajdon.hu/hirek/319/zalaban-megkezdtek-a-szabadalmi-oltalom-alatt-allo-gumi-bitumen-gyartasat.html

 

Forrás:

Környezetbarát MOL gumibitumen út épül a pesti alsórakparton – mol.hu – 2017. május 18.

Kép forrása: https://mol.hu/hu/vallalati-ugyfelek/bitumenek