A szellemi tulajdon védelme
 

Új baktériumnemzetséget fedeztek föl magyar kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiológusai a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival közösen egy új baktériumnemzetséget, illetve fajt fedeztek föl.

A csíkszeredai Biomérnöki tanszék környezetmérnöki szakos hallgatók a Székelyudvarhely közelében lévő cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből tenyésztették ki és azonosították DNS-vizsgálatok alapján az eddig ismeretlen baktériumnemzetséget, illetve fajt. Az izolált baktériumtörzs jó szénhidrát-, fehérje- és zsírbontó képességgel rendelkezik, így szerepet játszik a csurgalékvíz tisztításában.

Az új baktérium a Caenimicrobium hargitense nevet kapta. Ez az elnevezés tágabb származási helyére, a Hargita-hegységre utal.

Az EMTE és ELTE konzorcium kutatási eredményeit a Microbiology Society rangos tudományos folyóiratban is közölték.

Romániában – ezen felül – még öt új baktériumfajt fedeztek föl, melyek közül kettő ugyancsak az EMTE és ELTE közös munkájából született.

 

Források:

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiológusai a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival együttműködve elsőként írtak le egy új baktériumnemzetséget Romániából – közölte a Sapientia – innoportal.hu – 2017. május 30.

„Hargitai” a Romániából elsőként leírt új baktériumnemzetség – SAPIENTIA – 2017. május 22.

Kép forrása:  http://www.sapientia.ro/hu/hirek/hargitai-a-romaniabol-elsokent-leirt-uj-bakteriumnemzetseg