A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar fejlesztésű vulkánvizsgáló gépet vásárol a NEC nevű japán IT-óriás

A A A    Nyomtatható verzió

Kifejezetten terepi körülményekre lett kifejlesztve a Magyar Tudományos Akadémia kutatói által létrehozott Müografikus Megfigyelő Rendszer egy új technológiája, melyet Japánban is elismertek és szívesen használnák a vulkánok működésének megfigyelésére.

Az MTA kutatói által megalkotott eszközt itthon elsősorban barlangjáratok feltérképezésére kezdték el használni a Budai-hegységben és a Pilisben.

A magyar kutatók, egy kifejezetten strapabíró eszközt fejlesztettek, mely jóval kisebb, mint a korábbi müontomográf változatok bármelyike. Nincs komoly infrastruktúra-igénye, képes az autonóm működésre, azaz saját akkumulátorról, gázpalackról, felügyelet nélkül, akár hónapokig is funkcionál. Használata egyszerűbb és jóval olcsóbb, mint egy hagyományos detektoré.

A müontomográf nyújtotta módszer nem újdonság, már jó ideje használják világszerte, de a magyar fejlesztés nyújtotta különlegességeknek köszönhetően döntött úgy a NEC nevű japán IT-óriás, hogy megállapodást köt a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával a Müografikus Megfigyelő Rendszer prototípusának megvételéről és licenceléséről.

A japán NEC tervei szerint a magyar szerkezettel – nagy felbontású kamerákkal kombinálva – egy mesterséges intelligenciával kiegészített rendszerrel a vulkánok vizsgálata mellett a hidak és alagutak szerkezetét is át lehetne vizsgálni. Az eszközzel nagy pontossággal fel lehetne tárni a közlekedési infrastruktúra hibáit is.

Japán és a magyar kutatók Japán déli csücskében lévő, rendkívül aktív Szakuradzsima-vulkánnál jelenleg egy fél négyzetméteres érzékelő felületű, mindössze 5 wattos fogyasztású eszközzel végeznek teszteket.

 

Forrás:

Magyar találmánnyal röntgenezik a japán vulkánokat – index.hu – 2017. június 06.

Kép forrása: http://wigner.mta.hu/