A szellemi tulajdon védelme
 

Miért ne lehetne elektromos töltő minden sarkon?

A A A    Nyomtatható verzió

A fenntartható városi közlekedést támogató, e-motor fejlesztésükkel ismertté vált magyar Virgo IoT Labor csapata szerint az e-járgányok akkor hódítanák meg igazán a városokat, ha lenne elegendő töltőállomás az üzemeltetésükhöz. „Miért ne lehetne elektromos töltő minden sarkon, ha az áram már ott van?” – olvasható a csapat közleményében. Erre született egy megoldásuk, a sharing economy gondolatán alapuló Servo Movement innovációjuk, amely egymásra épülő, de önállóan is működőképes elemeket takar.

 

·         Első eleme a Servo Powershare, „a világ első mindenkinek nyitott közösségi elektromosáram-megosztó rendszere. A töltőállomás közösségi alapon megosztja a közterületekről elérhető szabványos elektromosáram-végpontokat, ezzel bárhol lehetővé teszi elektromos eszközök töltését és üzemeltetését. Az állomásokat telefonos appal lehet használni.

·         A második elem egy Linda névre keresztelt saját fejlesztésű elektromos moped. A töltőrendszer viszont nemcsak ezzel a saját modellel működne, hanem minden más európai gyártó hasonló elektromos járművével is.

·         A harmadik egy városi járművekbe való fedélzeti számítógép, a Servo OBU KIT, amellyel bármilyen elektromos jármű okoseszközzé alakítható. Az app és a jármű összekötésével a felhasználók láthatják, hogy pontosan hány kilométert tudnak még megtenni az akku aktuális töltöttségi szintje mellett, figyelembe véve a súlyukat, a vezetési stílusukat, a domborzati viszonyokat és a forgalmat. Az alkalmazás azt is megmutatja, hogy hol van a környékükön vagy az úti céljuk környékén töltőállomás. – olvasható az index.hu oldalán.

A Servo Movement idén nyáron egy roadshow keretében bemutatkozik több vidéki városban
is. Először Balatonfüreden, a Kék-szalaggal egyidőben, július 6-a és 8-a között lesz
lehetőségük a hazai érdeklődőknek élőben is megtekinteni az e-jármű és a töltő prototípusait.

 

Források:

Magyar e-motor hódítaná meg a városokat –  index.hu – 2017. június 09.

Servo movement: magyar fejlesztésű high-tech ökológiai mozgalom az élhetőbb városokért – itextreme.hu – 2017. június 12.

 

Kép forrása: http://index.hu/tech/2017/06/09/magyar_e-motor_hoditana_meg_a_varosokat/