A szellemi tulajdon védelme
 

Bíró László József emlékére nyílt kiállítás Budán a Vízivárosban

A A A    Nyomtatható verzió

Kétségtelen, hogy Bíró László József, magyar újságíró, festőművész, feltaláló nevét legismertebb találmánya a golyóstoll tette világhíressé. Az 1938-ban szabadalmaztatott, alig háromnegyed százados golyóstoll lehetővé tette a világ számára a könnyebb és gyorsabb írást, felgyorsította a kommunikációt, és ezáltal mindennapi életünket.

Bíró József sokoldalúságát bizonyítja, hogy számos más területet érintő találmánya is volt: összesen 21, mely szintén az ő nevéhez fűzhető. Ilyen például a tűzhelyhez kapcsolható és az energiát gőzből nyerő mosógép, az automatikus sebességváltó, együtemű belsőégésű motor, nyomdai tükör, palackcímke nyomtató, klinikai termográf, függönytartó vagy a golyós dezodor, stb.

Találmányainak ugyan csak kis része került be a gyakorlati alkalmazásba, de némelyek még ma is az általa kidolgozott módon működnek.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény ad otthont augusztus 20-ig annak a vándorkiállításnak, amely Bíró László munkásságát, és leghíresebb találmánya, a golyóstoll történetét öleli fel és tekinti át. A tárlat Rácz Sándor és felesége magángyűjteményéből készült, az Argentin Nagykövetség és a II. kerületi Önkormányzat támogatásával.

 

A kiállítással kapcsolat egyéb információ:  http://mmkm.hu/index.php/hu/ontodeimuzeum

 

Források:

Kiállítás nyílik Bíró László József emlékére – orientpress.hu – 2017. június 14.

Bíró László József – Wikipedia.org.hu

Kép forrása: http://www.sztnh.gov.hu/hu/kiadv/ipsz/199608/biro.html