A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar részvétellel nemzetközi kutatás zajlott az emlődaganatok feltárásában

A A A    Nyomtatható verzió

Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatóhelyettese több mint egy évtizede foglalkozik a primer emlőtumorok és áttéteik egymáshoz való viszonyával.

Korábbi kutatásai során az elsődleges és az áttétes tumor között számtalan eltérését tárt fel, melyek alapjaiban változtatták meg a daganatos betegek kezelését. Az eddigi gyakorlat szerint minden tumor esetén ugyanazt a terápiát alkalmazták egy-egy páciens esetében. A kutatási eredményeknek köszönhetően megfogalmazódott az az irányelv, hogy áttétes emlőtumornál az áttétből újra meg kell határozni a terápia alapjául szolgáló paramétereket.

„Székely Borbála onkológus rezidens, aki jelenleg a Yale Egyetemen tartózkodik egyéves ösztöndíjjal, PhD-hallgatóként kezdett el Kulka Janinával dolgozni. A boncolási anyagarchívumot áttekintve mintegy hatvan esetet gyűjtöttek össze a primer és az áttétes tumorok szövettani leírásával és a betegek kórtörténetének feldolgozásával.
Székely Borbála az amerikai MD Anderson Cancer Center ösztöndíjasaként lépett kapcsolatba az Institut Jules Bordet munkatársával, Christine Desmedttel, aki szintén hasonló kutatással foglalkozott. Végül a kutatók csaknem hatvan esetből választották ki azt a tízet, amelyből a széleskörű szakmai összefogással készült cikk megszületett.  A filogenezis leírása segített feltérképezni az elsődleges és az áttétes tumorok között kialakult különbségeket, az áttétek kialakulásának különböző folyamatait.” – olvasható a hazipatika.com oldalán.

A levont következtetések között Kulka Janina megemlítette, hogy csak csontáttét jelenléte esetén érdemes először a primer tumort eltávolítani, mielőtt újabb áttétek alakulnának ki.

A nemzetközi kutatás azért is jelentős, mert a klinikai gyakorlatban használható eredményekről van szó. Továbbá az is kiderült, hogy minél később alakul ki az áttét, annál inkább különbözik az elsődleges tumortól.

 

Forrás:

Magyar siker a mellrák feltárásában – hazipatika.com – 2017. május 05.

Kép forrása: http://www.termeszetcseppjei.hu/mellrak-elleni-honap/