A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diákstartup segíti a látássérültek olvasását

A A A    Nyomtatható verzió

Négy egyetemista okos eszköz ötletének köszönhetően ezen túl a látássérültek is úgy olvashatnak majd, mintha látnának.

A GlovEye csapatának a fejlesztése két részből áll. Egy speciális Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján.

Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

A látássérültek életét megkönnyítő termék prototípusát a fiatal fejlesztők – a további tökéletesítés céljából – átadták tesztelésre a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. A tervek szerint augusztusban a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ is kap egy készüléket, hogy gyűjteményüket látássérült kutatók is használhassák.

A magyar fiatalok digitális Braille-olvasója megnyerte a Microsoft diákoknak szóló nemzetközi startupversenyének, az Imagine Cupnak a magyar döntőjét. Az innovációs verseny nemzetközi döntőjén a GlovEye csapata képviseli hazánkat júliusban, Seattle-ben.

 

Források:

GlovEye: kesztyűvel olvashatnak a látássérültek – profit7.hu – 2017. július 05.
Olvasókesztyűt kaptak a vakok – index.hu – 2017. július 04.

Kép forrása: http://eduline.hu/