A szellemi tulajdon védelme
 

Intgelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztenek szegedi kutatók

A A A    Nyomtatható verzió

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek, amelyek intelligens szenzorokra épülve képesek egymással akár önállóan is kommunikálni.

Projektjükben olyan növénybiológiai, pszichiátriai és automatizált okos laboratóriumi alkalmazásokkal kapcsolatos fejlesztések szerepelnek, amelyek során a későbbiekben jól hasznosítható tapasztalatokra tehetnek szert.

Az egyik ilyen fejlesztésük az egyedileg azonosított cserepekben nevelt növények környezeti körülményeinek – például fény, pára, hőmérséklet – valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követése, melynek eredményei később hasznossá válhatnak a szántóföldi növény monitorozó szenzor hálózatának kifejlesztésében is.

Egy másik intelligens eszközük, egy okos karperec lesz, amelynek mérési adatai új lehetőséget nyitnak többek között a pszichiátria területén, például a kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében.

A sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén válhat hasznossá a miniatürizált automata sejttenyésztő mérő és adatelemző rendszerük, amely eredményesebb kutatómunkára ad lehetőséget ezen a területen.

A szegedi kutatók 810 millió forintos uniós támogatás keretében végzik ezirányú fejlesztéseiket.

 

Forrás:

Egyedülálló okoseszközöket fejlesztenek a Szegedi Tudományegyetemen – innoportal.hu – 2017. július 10.

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedi_Tudom%C3%A1nyegyetem