A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar diákok sikere a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián

A A A    Nyomtatható verzió

A 2017. július 28. és augusztus 4. között Irán fővárosában, Teheránban rendezett Nemzetközi Diákolimpián (International Olympiad in Informatics, IOI) rendkívül szép eredménnyel, dobogós helyen végeztek hazánk diákjai.

A magyar díjazottak:

·         Gáspár Attila(aranyérem) - Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

·         Mernyei Péter(ezüstérem) - Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest

·         Janzer Orsolya Lili(bronzérem) - Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest

·         Radnai László(dicséret) - Veres Péter Gimnázium, Budapest

Gáspár Attila és Mernyei Péter teljesítménye is kiemelkedőnek mondható, mivel Gáspár Attila szintén aranyérmes lett az idei és a tavalyi Nemzetközi Matematikai Diákolimpián is, Mernyei Péter pedig – az elmúlt 2 évben – diákolimpiákon 3 ezüstérmet szerzett.

A diákok felkészítésében döntő részt vállalt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). És bár a jelenlegi NAT Kerettanterv még az alapokat sem nagyon biztosítja ahhoz, hogy a tanulók ilyen versenyen részt vegyenek, az NJSZT tehetséggondozási rendszere lehetőséget ad a sikeres szerepléshez. http://ioi2017.org/

„A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (angolul International Olympiad in Informatics, IOI) egy 1989 óta évente megrendezett diákverseny, a nemzetközi tudományos diákolimpiák egyik legújabb tagja. Kezdetben 20 körüli résztvevővel lebonyolított verseny ma az egész világra kiterjed, kb. 80 állam vesz rendszeresen részt. Minden résztvevő ország négy versenyzőt küldhet. A díjakat (arany-, ezüst- és bronzérem) egyének, nem pedig országok kapják, de mindig készül nem hivatalos országlista is, amit a versenyzők egyéni pontszámainak egyszerű összeadásával állítanak össze. A versenyzők életkora nem érheti el a 20 évet, és nem vehetnek részt középfokúnál magasabb iskolai képzésben.

Maga a verseny olimpia két napig tart, a versenyzőknek összesen 6 informatikai problémát kell megoldaniuk, naponta 5 órát kapnak a három-három feladat kidolgozására. A problémák megoldása során a feladatot tetszőleges választható programozási nyelven (Pascal, C, C++) kell kidolgozni. Minden feladat megoldása 100 pontot ér, így összesen 600 pontot lehet gyűjteni.

A helyezéseket a szerzett pontszám alapján osztják ki a következő módon: aranyérmet kap a versenyzők legtöbb pontot kapott 1/12-e, ezüstérmet a következő 2/12-ük, bronzérmet pedig a résztvevők soron következő 3/12 része. Aki nem nyer érmet, az dicséretet (honorable mention) kap, ha legalább egy problémát teljes egészében sikerült megoldania. Alkalmanként különdíjakat is kiosztanak.” - Forrás: Wikipédia

 

A következő diákolimpiák helyszínei: Japán, 2018; Baku, Azerbajdzsán, 2019; Szingapúr, 2020.

 

Források:

Magyar sikerek Teheránban, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián – hirek.prim.hu – 2017. augusztus 7.

Nemzetközi Informatikai Diákolimpia – Wikipédia

Kép forrása: http://ioi2017.org/