A szellemi tulajdon védelme
 

Magyar kutató csoport áttörő felfedezése az Alzheimer-kór területén

A A A    Nyomtatható verzió

Magyarországon csaknem 200 000, Alzheimer-kórban szenvedő ember él. A demencia az egyik leggyakoribb időskori betegség, előfordulása az átlagéletkor emelkedésével évről évre nő. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. A betegségben szenvedők életminősége csak a korai diagnózissal és kezeléssel őrizhető meg. A betegségben szenvedők negyedénél epilepsziás rohamok mutathatók ki; a páciensek felénél epilepsziás működészavar bizonyítható. – olvasható az index.hu oldalán.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) működő Alzheimer-Epilepszia kutatócsoport tagjai három éven át gyűjtött adatok elemzésével kimutatták az epilepszia és az Alzheimer-kór közötti összefüggést. Vagyis az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez, lassítható az állapotuk romlása.

A tudósok újdonságnak számító eredményüket a kutatásban résztvevő 80 betegen az agy elektromos tevékenységét 24 órán keresztül regisztráló, 32 csatornás Holter-EEG készülékkel végzett kutatásaikkal érték el.

Speciális koponyán belüli EEG-elvezetéseket a magyarokon kívül csak egy kutatócsoport végez az Egyesült Államokban.

Az eredményeket 11 szakmai fórumon publikálták, köztük olyan neves orvosi folyóiratokban, mint a Journal of Alzheimer's Disease.

 

Forrás:

Magyar tudósok felfedezése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását – index.hu – 2017. 08. 08.

Kép forrása: http://www.oiti.hu/