A szellemi tulajdon védelme
 

Betegségtérkép készült a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével

A A A    Nyomtatható verzió

A Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Manchesteri Egyetem közös konzorcium keretében egy, a különböző betegségek együttjárását mutató térképet készített.

A pszichiátriai, a neurológiai betegségektől az endokrin rendszer betegségein át a szív- és érrendszeri, vérképzőszervi, mozgásszervi kórképekig 18 nagy csoportra bontott összesen 250 fontos betegség közötti összefüggések olvashatók ki a most publikált, egyelőre csak angolul elérhető ún. komorbiditási térképből – olvasható a semmelweis.hu oldalán.

A szabadon elérhető adatbázisban bárki betöltheti a betegséghálózatokat mutató térképet és interaktív módon kereshet benne. Gyógyszerkutatók, orvosok és akár laikus érdeklődők számára egyaránt érdekes lehet a térkép böngészése.

A térképről szerzett, a betegségek összefüggéseiről szóló ismeretek fontosak lehetnek a diagnózis, a szükséges vizsgálatok és a megfelelő gyógyszer megválasztása szempontjából is.

A kutatás alapját az Egyesült Királyságban létrehozott biobank adta, melyből 117 ezer résztvevő adatait elemezték a kutatók. A térkép működőképességéhez a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem innovatív biostatisztikai módszerek alkalmazásával járult hozzá.

A három egyetem innovációval kapcsolatos közös publikációja a közelmúltban jelent meg a PLOS Computational Biology folyóiratban.

A szabadon hozzáférhető adatbázis linkje az alábbi: http://bioinformatics.mit.bme.hu/UKBNetworks/

 

Forrás:

A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatokat mutatja meg a Semmelweis Egyetem kutatói részvételével készült új térkép – semmelweis.hu – 2017. augusztus 3.

Kép forrása: http://semmelweis.hu/