A szellemi tulajdon védelme
 

Új eredmények születtek az alzheimer-kutatásban magyar szakemberek részéről

A A A    Nyomtatható verzió

A demencia különböző típusai világszerte az idős korral járó leggyakoribb betegségek egyike. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved ebben a betegségben, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

Magyar szakemberek kutatásuk során olyan tényezőcsoportokat kerestek, amelyek elemei együttesen növelik az időskori demencia különböző fajtái, köztük az Alzheimer-kór kockázatát. Ennek feltárásához több mint 5800 alany adatait vizsgálták meg. Új számítógépes módszerük a bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas, ennek köszönhetően olyan összefüggéseket is sikerült megállapítaniuk, amelyekre eddig nem volt példa. Kimutatták például, hogy a normális vagy alacsony vércukorszint társulva a magas nátriumszinttel vagy pedig az alacsony koleszterinszinttel mintegy 3,7-szeresére növeli a demencia valószínűségét.

A kutatásban az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának és a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának kutatói (Szalkai Balázs adjunktus, Grolmusz Vince egyetemi tanár és Grolmusz Vince Kornél, a SOTE kutatója) vettek részt. A vizsgálatokhoz felhasznált adatmennyiséghez a Coalition Against Major Diseases (Koalíció a jelentősebb betegségek ellen, CAMD) együttműködésével jutottak hozzá.

Eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatricscímű folyóiratban publikálták.

 

Forrás:

Új eredményekre jutottak magyar szakemberek az Alzheimer-kutatásban – hirado.hu – 2017. augusztus 23.

Kép forrása: http://www.vital.hu/agy-tenyek