A szellemi tulajdon védelme
 

Kreatív ötletek a fenntartható energiagazdálkodásért

A A A    Nyomtatható verzió

Az MVM Csoport EDISON program 2016. december 05. és 2017. február 17-e között kiírt Light Up! innovációs pályázata és startup versenye az eddig ismeretlen hazai innovátorokat buzdította arra, hogy lépjenek ki a fényre, és mutassák meg a műhelyeikben született újításaikat. A felhívás nagyon népszerűnek bizonyult, a benyújtott energetikai, energiatudatossági fejlesztési tervek a százat is meghaladták.

A négy kategóriában - Személyes és háztartási szintű energiatermelés és felhasználás, Általános energiatermelés és felhasználás, Irodai és ipari szintű energiatermelés és felhasználás, Városi és közösségi szintű energiatermelés és felhasználás – beérkezett pályázatok a web alkalmazástól az energiahatékony integrált rendszereken át a megújuló közlekedésig az okos jövő széles skáláján mozogtak.

A zsűri döntése alapján az MVM Edison Light Up! nyertesei a Poizo, ECObuilder, HeatTANK és a  BuGo projektek.

Poizo (Fekete Dániel, Miklósi Ádám)
A háztartások költséghatékony fűtésére a személyes komfortérzet előtérbe helyezésével ad találékony választ a POIZO. A smart mobil infra fűtőtest a legegészségesebb fűtési technológiát alkalmazza, maximalizálja a kibocsátott hőenergiát célzottan a felhasználóra, illetve a beállított fűtendő területekre, 360 fokban érzékelve azok elhelyezkedését, így megoldja a hőérzetünk különbözőségéből adódó mindennapi problémát, ha a család egyik tagja vacogva fázik, míg a másiknak melege van.” – olvasható az origo oldalán.
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/mvm-edison-light-up-poizo-futes-startup-CWVf9fSu4uGTF0HS

„ECObuilder (Jakab László, Károlyi Gergely, Lukács Dávid, Andrássy Zoltán)
Az ECObuilder, amely az épületetek hőszigetelését fázisváltási technológián alapuló hőszigetelő és panel rendszerével korszerűsíti. Az induló vállalkozás célja, hogy a közel nulla energiaigényű házak technológiáját elérhető áron széles körben hozzáférhetővé tegye a lakossági, középületi és ipari szektorban egyaránt.” – olvasható az origo oldalán.
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/mvm-edison-light-up-ecobuilder-startup-7drHtAIxCLtj8lVr


„HeatTANK (Andrássy Zoltán, Farkas Rita)
A HeatTANK a hagyományos vizes hőtárolókat váltaná fel, egy helytakarékos, olcsóbb és nagyobb hatásfokú tartállyal, aminek köpenyterében speciális, fázisváltó anyag található. Magyarországon még nem, viszont külföldön már kezdenek megjelenni ezt az innovatív technológiát alkalmazó tárolók, viszont az optimalizált kialakítás segítségével ezekhez képest is 20%-os energiamegtakarítást ígér a nyertes pályázat.” – olvasható az origo oldalán.
https://www.facebook.com/mvmedison/videos/440952986269136/

 

„BuGo- elektromos robogó megosztó szolgáltatás Budapesten (Derekas Barnabás Máté, Gyöngy Sára, Kádár Márton Gábor, Kiss Dávid, Pácsonyi Imre, Pintácsi Dániel, Szabó Bence, Takács Borbála)
A BuGO egy dinamikus, állomások nélküli elektromos robogó hálózat ötletével állt elő, amely megengedhető áron kínál korlátlan mobilitást felhasználói számára. A 21. század városaira specializálódótt robogózás közvetlen károsanyag-kibocsátás, átszállási vagy parkolási nehézségek nélkül juttatná el a vezetőt a kiindulási pontból a tetszőlegesen választott érkezési pontba, háztól házig. A közlekedési eszköz megjelenése és kiegészítő funkciói az urbanista fiatalok életstílusához illeszkedik.” – olvasható az origo oldalán.

A négy nyertes maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és inkubációs/akcelerációs szolgáltatásainak igénybevételére kap lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljon.

 

Forrás:

Fiatal magyarok, akik elhozzák nekünk az okos jövőt – origo.hu – 2017. szeptember 11.

Kép forrása: http://mvm.hu/