A szellemi tulajdon védelme
 

Dunavirág Vízibusz

A A A    Nyomtatható verzió

A jövőben a természeteben is lehet majd környezetismeret- és biológiaórát tartani a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága egyedülálló, mozgó vízi oktatólabor kezdeményezésének köszönhetően. Az oktatóbusz a Dunavirág Vízibusz elnevezést kapta.

A vízi élővilág vizsgálatára átalakított mikrobusz – oktatólabor, vízvizsgáló állomás – minden olyan speciális eszközzel fel lett szerelve (szűrők, kamerák, kivetítők) amellyel a diákok könnyedén megállapíthatják majd a természetes vizek (patak, tó) ökológiai minőségét.  

Gyakorlati megvalósításában az oktatási intézményhez közeli vizes élőhely mellé érkező Dunavirág Vízibuszban a tanulók saját kezű mintavétel után egy erős nagyítású kamerán és egy kivetítőn keresztül tudják majd megtekinteni a természetes vizekből kifogott, kisméretű állatokat.  Ezeknek az állatoknak a szabályos meghatározásához, beazonosításához a busz oldalán elhelyezett képes útmutató nyújt majd segítséget.

A speciális, mozgó busznak köszönhetően megvalósítható lesz a természetben lefolytatható helyszíni biológiaóra, ahol is a gyerekcsoportok, osztályok közvetlenül megismerhetik majd saját környezetük élővilágát.

A természetismereti programot 2018 márciusáig tesztelik elsősorban a Börzsöny és az Ipoly-völgy oktatási intézményeiben, majd ezt követően szinte minden iskola és óvoda számára elérhetővé válik a helyszíni biológiaórát megteremtő és kiszolgáló Dunavirág Vízibusz.

A Dunavirág Vízibusz kialakítását német alapítványi támogatásból és saját forrásai felhasználásából valósította meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága.

 

Forrás:

Mozgó vízi oktatólabor járja majd az iskolákat – vaci-naplo.hu – 2017. szeptember 13.

Kép forrása: https://www.podhalanka.pl/pl/n/260