A szellemi tulajdon védelme
 

Fiatal magyar kutató elmélete tananyagként szerepelhet az USA-ban

A A A    Nyomtatható verzió

Fuxreiter Mónika az MTA-DE Fehérjedinamikai Kutatócsoport vezetője egy új általános fehérjemodellt vázolt fel az elmosódott szerkezetű – fuzzy, bolyhos fehérjekomplexek felfedezését követően. Ezek létezését számos kísérleti eredménnyel is alátámasztották, mely lehetővé tette a felfedezés mélyebb értelmezését és általános elméletté fejlesztését.

Az elmélet arra mutat rá, hogy véletlenszerű összefüggés áll fent a fehérjék szekvenciája, szerkezete és működése között, köztük a fuzzy logikai szabályai érvényesek.

Létrehoztak egy fuzzy komplexek adatbázist is (FuzDB), melyben az információk mellett a fuzzykomplex-példák elemzéseit is gyűjtik.

Az elméletet bemutató internetes előadást akkreditálta az USA orvosi képzésért felelős tanácsa (ACCME), így hivatalos tananyagként szerepelhet bármely amerikai egyetem programjában.

„Fuxreiter Mónika az MTA Lendület programjának támogatásával a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében dolgozik. Az általa vezetett MTA-DE Fehérjedinamikai Kutatócsoport jelenleg a fuzzy jelenség mennyiségi jellemzésével foglalkozik. Kidolgozás alatt áll egy előrejelzési módszer a fuzzy fehérjeszakaszok azonosítására, és ily módon a sejtben lévő fehérjék dinamikus állapotának becslésére.” – olvasható az informed.hu oldalán.

 

Forrás:

Elmosódott szerkezetű fehérjék: új modell – informed.hu – 2017. szeptember 17.

Kép forrása: http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/egyetemi-tananyag-lett-az-usa-ban-a-magyar-kutato-elmelete/