A szellemi tulajdon védelme
 

Jelentős kutatás-fejlesztési projektek indulnak a Szegedi Tudományegyetemen

A A A    Nyomtatható verzió

Uniós támogatással, huszonhat ipari partnerével indított közös kutatás-fejlesztési projekteket a Szegedi Tudományegyetem.

A projektek közül a legnagyobb, 5,6 milliárd forintos költségvetésű az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel, a Pannon Egyetemmel és az MTA Természettudományi Kutatóközponttal indult közös kutatási program, amely célja nyolc - bőr- és fájdalomérzettel járó betegségek kezelésére alkalmazható - készítmény kifejlesztése.

Szintén gyógyszeripari projekt a Richter Gedeon Nyrt.-vel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal indult közös, 4,9 milliárd forintos költségvetésű kutatási program, melyben egy bioszimiláris fehérjekészítmény, valamint egy gyógynövény alapú nőgyógyászati-készítménycsalád fejlesztésén dolgoznak.

A hazai húsipar egyik legmeghatározóbb szereplőjével, a régió legjelentősebb vállalatával a Pick Szeged Zrt.-vel indított 2,6 milliárd forintos összköltségű projekt során a cég és az egyetem szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében.

A projektek várható eredménye a következő 4-5 évben: 12 - saját, vagy az ipari partnerrel közös - szabadalom, 15 know-how, szoftverek és prototípusok. A projektek lezárást követően az intézmény célja a kidolgozott termékek, technológiák hasznosítása, értékesítése, újabb kutatási megbízások elnyerése az új eljárásokra, infrastruktúrára alapozva, Ennek érdekében az SZTE partnereivel hasznosítási szerződéseket fog kötni, ezáltal is növelve az egyetem ipari együttműködésekből származó bevételét.

 

Forrás:

Huszonhat kutatási projektet indított ipari partnereivel a Szegedi Tudományegyetem – u-szeged.hu – 2017. szeptember 20.

Kép forrása:

https://www.u-szeged.hu/altalanos-ismerteto?folderID=25686&objectParentFolderId=28770