A szellemi tulajdon védelme
 

November 3. – A Magyar Tudomány Ünnepe

A A A    Nyomtatható verzió

1825. november 3-a az európai gondolkodás jegyében a magyar nemzet, a tudomány, a törvényhozás és a mecenatura történelmi egymásra találása. A Magyar Tudósok Világtalálkozóján 1996-ban döntés született arról, hogy ez a nap lesz minden évben a magyar tudomány napja, amelyet először 1997-ben ünnepeltek meg. 2003-ban pedig a magyar országgyűlés hivatalosan is a magyar tudomány ünnepévé emelte november harmadikát.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozata keretében az akadémián és az egész országra kiterjedő programsorozatnak lehetnek a részesei az érdeklődők néhány héten keresztül. A rendezvénysorozat kiemelt része a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti Széchenyi téri Székházában 18 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható tudomány-népszerűsítő előadás-sorozat, melyre előzetes regisztráció után várnak minden érdeklődőt.

A 2017. évi Magyar Tudomány Ünnepének mottója: „Emberközpontú tudomány”.

Az idei rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány rendkívül gyors fejlődésére, a tudomány és a társadalom együttműködésének szükségességére. Erre építve – az MTA gazdag programkínálata között – ilyen és ehhez hasonló érdekes előadás címek olvashatók: Milyen világot ígér a genetikai forradalom? Hogyan tehetnénk élhetőbbé az időskort? Mit köszönhet a természettudomány a mágiának? Nők a tudományban. Kiberbiztonság. Genomika a XXI. században. Okosvárosok, a jövő városai.

Az esti előadásokhoz hasonlóan a „Kutatóhelyek tárt kapukkal” sorozat keretében az érdeklődők bepillanthatnak a külvilágtól egyébként elzárt laboratóriumok világába is.

A teljes programlista a tudomanyunnep.hu oldalon található, itt lehet előzetesen regisztrálni is.

 

Források:

A magyar tudomány napja – sulihalo.hu
Adjon egy estét a tudománynak! – mta.hu – 2017. október 9.

Kép forrása: http://uni-nke.hu/kutatas/magyar-tudomany-napja/magyar-tudomany-unnepe-2017