A szellemi tulajdon védelme
 

Egy magyar cég magas hatásfokú tetőhűtési rendszert fejlesztett

A A A    Nyomtatható verzió

A WaterFilm Technology magyar mérnökök által kifejlesztett eljárás, amely mikroöntözőrendszer alkalmazásával, szürkevíz párologtatásával hűti ipari létesítmények lapostetős csarnokait.

„A lapostetős csarnokoknál a tető a hőgazdálkodás legnagyobb jelentőségű tere: a napsugárzás döntő része ugyanis ide érkezik, és a csarnokban képződő hő is, télen és nyáron egyaránt, a tető felé száll, majd azon keresztül távozik. Ám távozni csupán addig tud, amíg a tető külső hőmérséklete alacsonyabb, mint belül a plafoné. Amint a tető melegebbé válik, ún. hőcsapda jelenség alakul ki. A hő „fennragad” a mennyezeten, s onnan sugárzó hő formájában tér vissza a csarnokba. A legtöbb ipari csarnokoknál többnyire télen sincs szükség fűtésre, a gépek által termelt hulladékhő kifűti az épületet. Ha mégis fűteni kell, a régebben épült csarnokokban máig 36-38 fokos mennyezeti hősugárzókat alkalmaznak: ezekkel 10-12 fokos léghőmérséklet esetén is megfelelő hőérzetet lehet kialakítani.”- olvasható az nrgreport.com oldalán.

A technológia óriási jelentősége, hogy a klímákra alapozott hűtési rendszer költsége jelentősen, akár 80%-kal csökkenthető. A WaterFilm energiaszükségletének és karbantartásának költsége mindössze 5-10 százaléka a klímásénak.

A WaterFilm Technology bekerült a 2017-es Energy Globe Award első hazai versenyének döntőjébe, illetve a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület szintén 2017-es Gran Prize Interdiszciplináris Innovatív Díján szintén bejutott a május végi döntőbe.

 

Források:

Tetőt hűtve spórol energiát egy magyar technológia – nrgreport.com – 2017. október 09.
www.ontozes.hu oldal

Kép forrása: www.ontozes.hu